Robotstofzuigers: zinnig of onzinnig?

0
189
stofzuiger
Design en lifestyle

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een robotstofzuiger in huis. Handig als je zelf niet de tijd hebt om te stofzuigen, of als je het stofzuigen gewoon een keer wilt laten doen. Maar is zo’n apparaat wel echt zo ideaal als het klinkt? Maken ze wel goed schoon? Laten we daar eens naar kijken.

Zo werkt een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger. Deze beweegt zelfstandig over de vloer. Het is mogelijk zelf in te stellen wanneer de robot moet starten en met welk programma. Met een opgeladen accu beweegt de stofzuiger zo langs de afgebakende ruimte en herkent deze objecten. Door de zijborsteltjes en de roterende borstel aan de onderkant te gebruiken, wordt het vuil opgezogen en verzameld in een bakje.

Vroeger maakte een robotstofzuiger nog ‘domme fouten’: het botste op tegen de muren, kwam niet langs de plinten of volgden een vreemde route. Tegenwoordig worden robotstofzuigers steeds slimmer, doordat ze de ruimte beter leren (her)kennen.

Maakt zo’n stofzuiger echt goed schoon?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: als je wilt dat het écht goed schoon wordt, ontkom je er niet aan om zelf ook eens te stofzuigen. Een robotstofzuiger is namelijk minder krachtig dan een gewone stofzuiger. Een robotstofzuiger kan bijvoorbeeld geen stof uit diepe kieren of tapijt halen. Maar harde vloeren zijn geen probleem voor deze stofzuigers.

De beste robotstofzuiger heeft een ronddraaiende borstel onderop. Deze pakt vuil beter op dan een robot die alleen een opening heeft. Robotstofzuigers die niet rond zijn, hebben een voordeel: ze kunnen hoekjes langs de muren goed schoonmaken. Op BestGekozen.nl vind je een selectie van de beste robotstofzuigers.

Niet meer zelfstofzuigen.. Toch?

Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat het huis minder snel vies wordt en je hoeft niet meer elke dag zelf te stofzuigen. Maar soms moet er alsnog zelf even gewerkt worden. Een robotstofzuiger doet z’n best het grootste vuil op te pikken, maar kan geen wonderen verrichten. Het is natuurlijk gewoon een computer met borstels en computers maken wel eens fouten. Daarom is het belangrijk dat je ook zelf wel eens stofzuigt.

Het idee dat je met een robotstofzuiger nooit meer zelf hoeft te schoonmaken is misschien iets te rooskleurig. Maar een robotstofzuiger kan zeker een goede hulp zijn voor de grootste rommel in huis.

De programma’s instellen van de robot

De meeste robots hebben een aantal programma’s die je kunt instellen. De robot past dan de bewegingen aan op de situatie die je kiest. Met ‘auto/normaal’ kiest de robot zelf de beste route. Heb je een plek in huis waar vuil zich verzamelt? Dan kun je kiezen voor ‘spot reiniging’. Als je wilt dat de stofzuiger overal een beetje zuigt, kies je voor ‘zigzag/willekeurig’. Je kunt ook ‘cel voor cel’ kiezen, als het stofzuigen iets grondiger moet gebeuren.

Moet het vooral snel en wil je best later nog eens zelf stofzuigen? Dan kies je voor ‘turbo’. De robotstofzuiger gaat dan in sneltreinvaart door je huis heen. En voor de lastige randjes bestaat ook een programma: ‘langs randen’.

Je bedient deze programma’s meestal met een afstandsbediening. Soms doe je dit door de stofzuiger te verbinden met de computer, soms via wifi of via mini-usb. Tegenwoordig hebben ook veel stofzuigers een eigen app.