Overig Veilig wonen

De risico’s van de verhuur van je huis

Geschreven door admin

Je huis staat al een tijdje te koop en je bent van plan om het tijdelijk te verhuren? Voordat je het huurcontract opstelt, is het goed om de risico’s te bekijken.

Let op de staat van jouw woning
Ten eerste is er de kans dat de huurder op een slechte manier met het huis omgaat. Je bent als verhuurder zelf verantwoordelijk voor het huis en je hebt in deze positie niet altijd een zicht op het doen en laten van de bewoner. Je loopt het gevaar dat je een woning terugvindt die in slechte staat verkeert. Als je het plan hebt om het huis toch te verkopen, dan is er dus een kans dat je huis er bij een bezichtiging voor een verkoop niet goed uitziet.

Mogelijke criminele activiteiten
De kans bestaat er criminele activiteiten plaatsvinden in het huis. Niet zelden worden wietplantages geïnstalleerd in huizen verhuurd door onvoorbereide verhuurders. Een onzorgvuldige huurder kan dus een vies huis achterlaten, een criminele huurder kan nog meer problemen veroorzaken.

Kijk goed naar de financiële aspecten
Het klinkt financieel aantrekkelijk om je huis te verhuren. Aan de verhuur van je woning zijn echter een aantal haken en ogen. Bereid je dus goed voor door je uitvoerig in te lezen over de financiële aspecten van de verhuur van jouw huis. Zo is het niet vanzelfsprekend dat je gebruik kunt maken van de Leegstandswet. De Leegstandswet staat voor een vergunning die aan te vragen is bij de gemeente. Met deze vergunning kun je een woning tijdelijk verhuren en vervolgens de huur opzeggen als de woning verkocht is. Het tweede financiële punt heeft met het betaalgedrag van de huurder te maken. Het risico is namelijk dat de huurder de maandelijkse huur niet betaald, maar gelukkig kan je de huurder eerst laten screenen om dit probleem te voorkomen.