Wat voor rendement haal je uit je vloerisolatie?

0
1088
vloerisolatie
WonenWonen

Het isoleren van de vloer heeft fijne voordelen. Na een investering kun je al snel genieten van een gezonder, warmer en economischer (stook-)huishouden! Ja inderdaad, na een investering. Want die moet je doen. Over wat voor investering praat je dan precies? En wat is het rendement dat je daaruit haalt?

Voor iedere woonsituatie

Vloerisolatie is hét fundament voor een comfortabele, warme woning. Letterlijk en figuurlijk. Als je ervoor kiest om je hele huis te isoleren, dan begin je ook bij de vloer. Het materiaal die je kiest hangt af van meerdere factoren. Is je huis een koop- of huurwoning? Heb je een kruipruimte en is die weleens vochtig? Wat is het bouwjaar van je woning? Wat is jouw redenering achter het isoleren van de vloer? Wat voor vloer heb je momenteel?

Je begrijpt; iedere situatie is anders. Toch is tegenwoordig voor bijná iedere situatie, zowel eenvoudig als gecompliceerd, wel een vloerisolatieplan te bedenken.

Prefereer persoonlijk

Stel: je hebt een vrijstaande woning en bent nog een groentje in de isoleerwereld. Je hebt eigenlijk geen flauw benul van isolatie, maar je wilt ook geen oor aangenaaid worden door een handige monteur. Begrijpelijk! Een korte, fictieve schets.

Je hebt een vrijstaande woning, gebouwd in 1976 (woningen ná 1983 werden veelal met vloerisolatie gebouwd) en het betreft een koopwoning. Je ergert je al jaren aan die koude vloer en hoort veel over het isoleren van woningen. Jouw parketvloer ligt er al jaren in. Je hebt eigenlijk geen idee van de onderste laag. Waar kies je voor?

Die situatie is in ieder geval niet complex. In de geschetste situatie lijkt een isolatiematras een valide optie. Toch geniet een persoonlijk advies de voorkeur. Een monteur van een gecertificeerd isolatiebedrijf ziet immers meer. Maar waar kies je voor? Veel huizenbezitters, zowel van vrijstaande-, tussen- en hoekwoningen, dubben tegenwoordig met de keuze. Dat is niet bizar. De voordelen zijn meer dan aantrekkelijk. Toch is een vloerisolatie een relatief forse investering – je komt al snel op 1200 euro uit – die je eruit wilt halen. Ga uit van een periode van een kleine tien jaar, voordat je die investering eruit hebt. Dat kan in jouw oren óf lang klinken óf als een schijntje. Vergeet in ieder geval niet, dat je altijd voordelen hebt. Minder vochtvorming, warmere vloeren, meer wooncomfort en lagere stookkosten.

Wees voorbereid en laat je geen oor aannaaien

Let in ieder geval op de volgende punten, als je voor vloerisolatie gaat (je kunt deze punten overigens ook prima gebruiken tijdens een gesprek met een isolatiebedrijf!):

  • Bouwjaar van je woning;
  • Positie van je woning – een tussenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning;
  • Reden voor het isoleren van de vloer;
  • De conditie (en überhaupt bestaan) van je kruipruimte – kun je simpelweg zelf opnemen door een globale vochtcheck te doen;
  • Een maximaal budget wat je hebt voor de vloerisolatie. Een saillantpunt, want zo creëer je duidelijkheid voor jezelf.

Neem een goed overwogen keuze

Het rendement is dus een variabele. Het ene materiaal is het andere niet; de een heeft een positiever effect op de stookkosten dan de andere, maar is duurder. De goedkopere variant heeft daarentegen een substantieel lager effect op de stookkosten. Dat is een afweging. Die kun je het beste met (meerdere) isolatiebedrijven bespreken. Zij kunnen ook jouw besparing berekenen. Dat bespaart veel complex rekenwerk. Houd het echter bij offertes! Zo kun je je eigen pad trekken. Leg de offertes nauwkeurig naast elkaar en neem je notities door.