Na jaren twijfelen en wachten op het goeie moment, is eindelijk hét moment aangebroken. Je gaat een aantal kamers of je hele huis bouwen of verbouwen. Alhoewel dit een leuke en bijzondere klus is, zitten er ook veel uitdagingen in. Er zijn genoeg keuzes die je moet overwegen en dan moet het ook nog eens allemaal binnen het budget passen. Om je alvast op weg te helpen, ga ik je een aantal tips geven over een onderwerp die waarschijnlijk niet je prioriteit heeft. Namelijk, jouw plintkeuze.

Plinten hebben namelijk directe invloed op deuitstraling die jij aan je huis wil geven. Ga je voor een klassieke uitstraling, landelijk uitstraling of kies je voor een retro look. Net als bij mensen, zijn er namelijk plinten in allerlei soorten en maten. De juiste uitstraling gecombineerd met de door jouw gekozen maat, kan jouw huis een authentieke en sfeervolle uitstraling geven.

Soorten plinten

Vandaag de dag zijn er veel verschillende plinten verkrijgbaar die elk hun eigen unieke karaktereigenschappen en uitstraling hebben. Als we echter teruggaan naar de basis zijn er een zestal plinten te onderscheiden. Namelijk, de kraalplint, gladde plint, luxe plint, waalplint, monumenten plint en de sierplint. Bij de plintkeuze komen een aantal factoren kijken. Namelijk, je interieurstijl, smaak en de mogelijkheden. Het is daarom vooral belangrijk om bij jezelf af te vragen, wat voor soort interieurstijl wil ik mijn huis.

Zo zien we bijvoorbeeld dat als je voor een landelijke interieurstijl gaat, dat er vaak gekozen wordt voor de monumenten plinten, sierplinten en kraalplinten. Dit komt omdat bij dit soort stijlen elementen als ruimte, luxe en elegantie nadrukkelijk terugkomen.

Van links naar rechts: waalplint, gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en sierplint.

Materiaalkeuze

Een ander belangrijk aspect om op te letten bij het kopen van plinten, is de materiaalkeuze. MDF is hierbij één van de meest voorkomende materialen. Dit komt door het feit dat dit materiaal vochtbestendig is, sterk is en het relatief voordelig is om te produceren. De MDF platen bestaan uit vezels die industrieel worden samengeperst met kunsthars. Dit resulteert in sterke vlakke platen die alsnog goed te zijn bewerken. Een ander materiaal die veelal gebruikt wordt is grenen. Deze houtsoort is één van de meest gebruikte in Nederland en Vlaanderen en wordt gekenmerkt door een robuustere uitstraling ten opzichte van MDF. Het wordt veelal gemaakt van de grove den en is zeer duurzaam.

Zoals je hierboven kan lezen zijn er nogal wat elementen van belang als het gaat om het kiezen van de juist plint en de materiaalkeuze. Wil je meer weten over plintkeuze en plinten, klik dan op bijgevoegde link.

Plinten combineren

Om een zo unieke uitstraling te creëren, worden de plinten veelal gecombineerd met bijpassende deurlijsten. Ben je benieuwd naar de resultaten van een aantal combinaties, kijk dan eens op de bijgevoegde link.