Kast
Design en lifestyle

Ben je klaar met de stapels kleren die overal maar willekeurig in je slaapkamer liggen of kan je de kast die je nu hebt echt niet meer aanzien? Dan wordt het hoog tijd voor een nieuwe garderobekast. Zo kunnen al die kleren eindelijk weer fatsoenlijk worden opgeborgen én krijgt je slaapkamer een leuke upgrade. Win-win dus! Nu vraag je jezelf waarschijnlijk (terecht) een aantal dingen af. Het is namelijk belangrijk om gelijk een goede keus te maken. Hopelijk kunnen we je met dit artikel op weg helpen!

Wat wil je kwijt in je kast?

De eerste vraag je jezelf moet stellen is wat je allemaal in je nieuwe kast wil ophangen en neerleggen. Heb je veel jasjes en overhemden die je op moet hangen of zijn het voornamelijk truien en t-shirts? Met jasjes en overhemden kun je beter wat meer hangruimte hebben. Voor je broeken, truien of shirts kun je bijvoorbeeld wat meer legruimte reserveren. Dit kreukt namelijk niet zo snel. Vraag je ook af of je al je schoenen in je garderobekast wil opbergen, dat scheelt namelijk behoorlijk in ruimte.

Wil je laden in je kast?

Een aantal laden zijn altijd fijn om in je kast te hebben. Zo heb je plek voor je ondergoed en sokken zonder dat deze de hele tijd in het zicht liggen. Veel mensen vinden dat namelijk wel prettig. Al die losse kleine spullen maken anders maar een zooitje van je kast!

Hoe groot moet de kast zijn?

Nu je weet wat je allemaal in je kast kwijt wil, kun je gaan kijken hoe groot je nieuwe kast moet worden. Eigenlijk hangt dat af van twee zaken; hoe veel ruimte je hebt in de kamer en hoe veel je in je kast wil opbergen. Wat je er in wil opbergen heb je als het goed is zojuist bepaald. Hoe veel ruimte je hebt voor je kast is een kwestie van meten!

Wat voor soort kast wil je?kast

Er zijn heel veel verschillende soorten kasten die tot je opties behoren. Welke het beste bij jou past hangt vooral af van waar je de kast wil plaatsen. Heb je niet zo veel ruimte? Dan zijn schuifdeurkasten bijna altijd de beste optie. Door de schuifdeuren hou je ruimte voor de kast vrij en hoef je jezelf niet om de deuren heen te wurmen. Heb je wat meer ruimte in je kamer? Dan kun je wel kiezen voor een draaideurkast. Het voordeel hiervan is dat je wat meer overzicht en stijlopties hebt. Ook inloopkasten behoren tot de opties, al moet je daar echt een aparte ruimte voor reserveren. Qua overzicht en ruimte is een inloopkast natuurlijk top, echter heeft niet iedereen de luxe om hier een ruimte voor te reserveren.

Welke stijl kast wil je?

Nu je de praktische zaken op een rijtje hebt kun je na gaan denken over het uiterlijk van de kast. Je kunt kiezen voor een standaard model, maar ook een kast op maat laten maken. Een op maat gemaakte kast is misschien wel wat duurder, maar past gegarandeerd perfect bij de rest van je kamer.

Kenmerken waar je goed over na moet denken zijn het materiaal, de stijl en de kleur. Massieve materialen zorgen vaak voor een stevigere kast. Afhankelijk van de kamer kun je kiezen tussen modern en klassiek. Binnen die twee opties heb je echter ook weer ontzettend veel varianten. Je doet er dus goed aan even goed op internet te speuren naar alle opties. Probeer je goed voor te stellen welke kleur het best in de ruimte past. Dat is namelijk het eerste wat je opvalt!

Een nieuwe kast is altijd een mooi moment op je garderobe eens door te spitten. Met de spullen die je niet meer draagt kun je iemand anders wellicht nog blij maken. Dan neemt het ook niet zo veel ruimte op in je nieuwe kast.