Oosters: een woonstijl van duizend-en-één-nacht

0
540
Design en lifestyle

Als geen andere woonstijl kan de Oosterse woonstijl een saaie ruimte omtoveren tot een luxueus interieur. Dadelijk waan je jezelf in het verre Arabië of Noord-Afrika waar buiten de zon met haar verzengende hitte het zand in brand zet, terwijl het binnenshuis aangenaam fris is. Fijne textielen in diepe kleuren met goudopdruk in mysterieuze motieven creëren een sprookjesachtig effect.

Hoe zit dat dan met die mysterieuze patronen?

Typisch in de Oosterse architectuur en kunst zijn de geometrische motieven. Dit gebruik is ingegeven door de Islamitische kunst, met daarachterliggend de Koran die een verbod op afgoderij bevat, en de Hadith die het afbeelden van levende wezens verbiedt. Er bestaan uitzonderingen, maar deze zijn zeldzaam. Een typisch motief is de 8-puntige ster die vooral op tegels gebruikt wordt. Maar de koepel van de 13-eeuwse schrijn van Shah Nematollah in Mahan, Iran, heeft sterren met 5 tot 12 punten.

De cirkel staat symbool voor eenheid, volledigheid en oneindigheid. Verder herkennen we op Oosterse objecten vaak de maansikkel en de naam van God, geschreven in het Arabisch.

De oudste geometrische vormen vinden we terug op de Grote moskee van Kairouan die gebouwd werd in de 7e eeuw. In de loop van de daaropvolgende 1400 jaar ondergingen de patronen diverse evoluties. Er wordt wel eens geopperd dat de tapijtwevers, de pottenbakkers, de glaswerkers, metaalbewerkers en andere ambachtslieden met opzet foutjes maakten in de repetitieve patronen op hun goederen. Ze deden dit als teken van nederigheid omdat ze geloven dat enkel Allah perfectie kan produceren, maar die bewering is nooit bewezen.

Uitgelicht: de unieke oosterse meubelen van Ghalia o.a. bureau, kast en krukje

Richtlijnen voor het inrichten

  • Kleur: sluit je ogen, en denk aan warmte en luxe. Meng en combineer (mix and match) tinten aan de warme kant van het kleurenwiel. Je kan een muur in getemperd oranje effen laten, maar denk even aan het effect als je deze combineert met dieprood of speels geel. Het maakt dadelijk een wereld van verschil. Durf de tinten uit te breiden met statig paars (ooit de kleur van de adel) of fris roze. Of waarom niet experimenteren met chocolade, olijf en curry?
  • Textiel: Met zorgvuldig gekozen stoffen zorg je voor de blikvangers in je interieur. Ga ongedwongen voor luxueuze materialen zoals zijde, satijn en fluweel bij de keuze van je gordijnen, tapijten, tafellakens, stoelbekleding. Franjes en kwastjes mogen niet ontbreken.
  • Kussens: Deze horen er vanzelfsprekend bij. De reeds eerder genoemde rondtrekkende stammen konden niet zonder lichte maar zachte kussens. Zij versterken het effect van je kleurkeuzes of zorgen juist voor een onverwacht contrast.
  • Verlichting: een in het oog springende kroonluchter is typisch het middelpunt van een Oosterse inrichting. Als de ruimte groot genoeg is om zo een prachtstuk op te hangen, ga er dan zeker voor. Maar soms is meer minder, met mandlampen of filigreinlampen die een fascinerende patronen schijnen op de muur of het plafond. Aanbevolen: bij Ghalia kun je oosterse lampen, lantaarntjes en plafonnieres goedkoop online kopen. Je hebt daar gratis verzending wat altijd fijn is.