Onderhoud houten vloeren

0
308
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wie aandacht besteed aan een houten vloer wordt beloond. Van een goed onderhouden parketvloer kan men jarenlang genieten. Door het gebruik van de vloer krijgt de uitstraling dan meer karakter zonder dat ze er vervuild of sleets uit gaat zien. Dit hoeft over het algemeen geen grote inspanning te kosten. Het begint met het voorkomen van beschadiging aan de vloer. Daarvoor is het belangrijk voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken te voorzien van een beschermende laag, bijvoorbeeld doppen of vilt stickers onder meubels. Of een schotel onder een bloempot en een placemat onder de drinkbak van een huisdier om waterschade te voorkomen. Een schoonloopmat voor [buiten]deuren voorkomt dat vuil en zand aan de schoenen mee naar binnen gelopen wordt en op de houten vloer terecht komt.

Regelmatig onderhoud

Het regelmatig vegen van een houten vloer met een zachte bezem houdt de vloer niet alleen schoon, maar voorkomt ook dat zandkorrels, door er op te lopen, als een soort schuurpapier gaan werken en doffe plekken veroorzaakt. Is er gemorst, dan kan dit eenvoudig met een vochtig doekje weg gewreven worden. De manier waarop de houten vloer is afgewerkt bepaalt verder welk onderhoud nodig is. Bij een gelakte parketvloer betekent dat één of twee keer per maand dweilen met een klam vochtige doek met schoon water of een speciaal middel voor gelakte houten vloeren. Een allesreiniger mag op geen enkele houten vloer gebruikt worden. Om de lak van de vloer extra te beschermen kan de schone houten vloer twee keer per jaar met polish ingewreven worden. Een houten vloer die afgewerkt is met olie of met hardwax olie heeft één keer in de maand een dweilbeurt nodig met een onderhoudsmiddel dat past bij de desbetreffende vloer. Eén á twee keer per jaar kan de vloer ingewreven worden met een onderhoudsolie. Als er een schrale plek ontstaat, bijvoorbeeld in een looppad, is dat makkelijk te verhelpen met een doekje met wat onderhoudsolie.

Groot onderhoud

Na tien á vijftien jaar, is de houten vloer mogelijk toe aan groot onderhoud. Van de bovenkant kunnen enkele millimeter hout, samen met de afwerking en eventuele krassen, geschuurd worden. Nu kan opnieuw een afwerklaag, misschien in een nieuwe kleur, uitgekozen en opgebracht worden. Het resultaat, een iets dunnere maar even sterke en voor het oog nieuwe houten vloer.

Heeft u een vraag over de houten vloer, of bent u zelf op zoek naar een nieuwe houten vloer? Neem dan een kijkje bij Bebo Parket