Tuin

Het onderhoud van je gazon aan de hand van een kalender

gazon onderhoud
Geschreven door admin

Om een mooi en fris groen gazon te hebben, is er regelmatig onderhoud nodig. Het meeste werk tijdens de zomer is het maaien. Maar dat is niet alles. Denk bijvoorbeeld ook aan bemesten, verticuteren en sproeien. Doe dit op het juiste moment aan de hand van de door graszoden leggen specialist Tuinengras.nl opgestelde tuinkalender.

Februari: het toevoegen van kalk

In januari hoef je aan het gazon nog niets te doen. Vermijd in januari en begin februari, bij vries of heel nat weer, om op het gazon te lopen. Aan het einde van februari of begin van maart kan je een bodemmonster nemen. Daarmee bepaal je de zuurtegraad van de ondergrond. Als je een PH-waarde hebt tussen 5.5 en 6, dan heeft je gazon kalk nodig. De mossen gaan zich dan minder snel ontwikkelen. En daarenboven gaan de voedingsstoffen beter in de grond doordringen.

Maart: het verticuteren

Ben je er in februari niet toe gekomen om te kalken, geen nood. In het begin van de maand maart kan dit nog. Als het gras vrij hoog staat, kan je nu al een keer maaien. Je kan eveneens het gazon verticuteren. Opgepast: gazons van minder dan 3 jaar oud mogen nog niet geverticuteerd worden. Bij het verticuteren ga je onkruid en mos verwijderen uit het gazon. De bodem wordt ingekerfd. Daardoor gaat het gras lucht krijgen en de wortels gaan gemakkelijker doorgroeien.

April: voor de eerste meststoffen toevoegen

Je hebt je gazon geverticuteerd en waar nodig heb je de kale plekken ingezaaid. Nu kun je meststoffen gaan toevoegen. Gebruik hiervoor organische mest. Maart en april zijn geschikt om te bemesten. Daardoor krijgt het gras in de volgende maanden (mei en juni) voldoende voedsel om te groeien. Deze organische meststoffen werken gedurende een periode van drie maanden.

Mei en juni: het sproeien en het maaien

De groeimaanden voor het gras zijn mei en juni. Dan zal je op regelmatige basis gaan maaien. Maai voor de eerste keer op 4.5 centimeter, dus niet te kort. Maai de volgende keer op 3.5 en dan op 3 centimeter. Besproeien van het gazon is nodig in deze maanden, zeker als het weer droog is. Doe dit gedurende minimum een half uur. Op die manier is de bodem goed doorweekt. Het is beter om één keer heel veel water te geven, dan verschillende keren te weinig. Het beste moment op te sproeien is ‘s ochtends. Dan kan het water gedurende de dag goed opgenomen worden door het gras. Is er heel wat zon, sproei dan bij voorkeur ‘s avonds. Zo vermijd je verbranding van het gras. Als je in de maand maart meststoffen toegevoegd hebt, mag je dat nu voor een tweede keer in juni doen.

Juli en augustus: voor de tweede keer mest toevoegen

Over een volledig jaar bemest je best drie keer, en dit met telkens drie maanden tussen. Heb je in april de eerste keer bemest, dan mag je dit herhalen in juli en nog eens in oktober. Als je al met meststoffen gestart bent in maart, dan herhaal je dit in juni en in september. Ook in juli en augustus moet je regelmatig sproeien. Dit is noodzakelijk zodat de bodem niet uitdroogt. Afhankelijk van de groei, maai je om de week of om de 14 dagen.

September en oktober: het verticuteren en voor de derde keer mest toevoegen

Bemesten kan nog in september. Ook begin oktober kan dit nog, maar dat is dan wel de laatste keer in het jaar. Je kan mest gebruiken die speciaal ontworpen is voor het najaar. Tijdens de winter heeft het gazon andere stoffen (concentraties) nodig dan in de zomerperiode. Najaarsmest is hiervoor geschikt. Maaien hoeft niet meer zo vaak. De temperaturen dalen en het gras groeit niet meer zo snel als in de zomer. Als je in de lente niet hebt geverticuteerd, kan dit nog in september. Eventueel mag dit twee keer per jaar indien nodig.

November en december: Verwijder afgevallen bladeren

Het is herfst en er vallen heel wat bladeren, en misschien ook op jouw gazon. Verwijder deze regelmatig. Op het einde van de maand oktober mag je nog eens maaien. Dit kan ook nog begin november. Maai het gras opnieuw wat hoger, namelijk op 4.5 à 5 centimeter maaihoogte. Op die manier is het gras meer bestand tegen de aankomende vorst. Hiermee eindigt het onderhoud van je gazon. Het gras komt nu in de rustperiode van de winter.

Om de hoeveel tijd moet het gazon gemaaid worden?

De frequentie van maaien hangt volledig af van de groeiperiode. Ook jouw eigen voorkeur speelt een rol. Daarnaast is ook het soort gazon van belang. In de zomer, van mei tot augustus, groeit het gras het snelst. Dan ga je vaker maaien dan in het voor- of het najaar. Normaal gezien kan je om de week of om de twee weken maaien. Een siergazon maai je op 3 centimeter hoogte. Een speelgazon maai je op 4 centimeter. Zorg er voor dat je regelmatig maait. Jong gras heeft namelijk veel zonlicht nodig om te groeien. Het maaien zorgt ervoor dat er voldoende licht doorsijpelt. Let wel op voor te kort of te vaak te maaien. Dan loop je risico op uitdroging van je gazon. En je krijgt ook gemakkelijker ontwikkeling van mos.