Ondergrondse perscontainer: dit is wat je erover moet weten!

0
407
perscontainer
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Niemand wordt vrolijk van bergen afval en grote afvalcontainers die het straatbeeld letterlijk en figuurlijk vervuilen. Een perscontainer biedt hiervoor de oplossing. De naam zegt het al, bij een ondergrondse perscontainer bevindt de container waarin het afval verzameld wordt zich onder de grond. Boven de grond blijft er dan alleen een kleine afvalcontainer over, waarin je je afval kunt deponeren. Op deze manier blijft het straatbeeld fris en opgeruimd en nemen de containers veel minder plaats in.

Betere hygiëne met een ondergrondse perscontainer

In een ondergrondse perscontainer ligt het afval afgesloten, wat nare geurtjes en ongedierte op afstand houdt. Bovendien is het onder de grond vaak koeler dan boven de grond. Ondergronds is het namelijk gemiddeld zo’n 10 tot 15 graden Celsius, waardoor het rottingsproces van het afval wordt afgeremd. Ook dit zorgt voor een betere hygiëne. 

Minder ruimte nodig

Voor een ondergrondse perscontainer is veel minder ruimte nodig dan voor een reguliere container. Ten eerste komt dit natuurlijk doordat het grootste deel van de container zich onder de grond bevindt. Bovendien wordt het afval samengeperst, waardoor het afval minder volume in beslag neemt en er meer afval in een container past. Dit is dan ook de reden dat ondergrondse perscontainers vaak bij bedrijven en appartementencomplexen worden geplaatst. Bovendien is het aantrekkelijker om afval te scheiden, omdat verschillende containers nu minder plaats innemen.

Voor welke soorten afval is een ondergrondse perscontainer geschikt?

Een ondergrondse perscontainer is voor veel verschillende soorten afval geschikt. De enige voorwaarden is eigenlijk dat het afval moet kunnen worden samengeperst. Bouwafval en zwaar industrieel afval komen dus eigenlijk niet in aanmerking voor een perscontainer. Door gemeenten worden ondergrondse perscontainers vaak gebruikt voor papier, plastic en restafval. Maar ook bedrijven maken vaak gebruik van ondergrondse perscontainers voor bijvoorbeeld papier, rest- of organisch afval. Aangezien dit de meest voorkomende soorten afval zijn kunnen veel bedrijven gebruik maken van een ondergrondse perscontainer. Voor elk soort afval kun je een perscontainer huren, zodat je afval gescheiden kunt afvoeren.

Beperkte toegang

Bijkomend voordeel is dat alleen geregistreerde gebruikers gebruik kunnen maken van de ondergrondse container. Alle gebruikers krijgen een pasje of toegangscode om de container te ontgrendelen. Voor bedrijven is het natuurlijk erg prettig dat voorbijgangers of omwonenden geen gebruik kunnen maken van de container. Dit jaagt het bedrijf anders immers op kosten. Ook gemeenten houden zo het gebruik van de ondergrondse containers in de hand. Alleen bewoners van bepaalde adressen mogen gebruik maken van de containers en vaak krijgen inwoners een jaarlijkse limiet om zo afvalscheiding te stimuleren.