Noodverlichting en deursluiters installeren

0
716
Deursluiters
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Noodverlichting is een veiligheidsmaatregel die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld belangrijke objecten of locaties, zoals een brandblusser of nooduitgang, altijd te vinden zijn. In geval van brand of wanneer de elektriciteit uitvalt, moet de noodverlichting ervoor zorgen dat de uitgangen zichtbaar zijn. En ook eventueel benodigd blusmateriaal. Deursluiters lijken soms uit gemak te worden geplaatst. Maar deze zijn in veel gevallen ook onderdeel van een pakket aan maatregelen die belangrijk zijn in noodgevallen. Een deursluiter zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij brand er zo min mogelijk zuurstof de ruimte kan binnendringen. Doordat de deuren automatisch gesloten worden.

Noodverlichting

Noodverlichting kan verdeeld worden in vier categorieën. Zo is er noodverlichting op werkplekken waarbij uitval van verlichting een risico voor de mensen in de ruimte kan vormen. Denk aan operatiekamers en laboratoria. Deze noodverlichting wordt automatisch ingeschakeld op het moment dat de stroom uitvalt. Noodverlichting om vluchtwegen te verlichten wordt ook alleen ingeschakeld wanneer de stroom uitvalt. Dit in tegenstelling tot de verlichting die een noodweg aangeven. Die verlichting is, net als de laatste soort verlichting, de anti-paniek noodverlichting, altijd ingeschakeld.

Noodverlichting

Deursluiters

Deursluiters worden gemonteerd aan de bovenzijde van een deur en vergrendeld aan de deurpost of buitenmuur waar zich de deur bevindt. De belangrijkste functie van een deursluiter is dat de deur zichzelf automatisch terug in de vergrendeling laat vallen. Deursluiters worden gebruikt in winkels om te voorkomen dat er tocht ontstaat. Maar ook op locaties waar het bijvoorbeeld niet gewenst is dat onbevoegden de ruimte betreden. Zodra je met een sleutel de deur hebt ontgrendeld en de ruimte bent binnengegaan, valt de deur automatisch in het slot. Tot slot heeft een deursluiter een belangrijke veiligheidsfunctie. Bij brand voorkomt de deursluiter dat brand kan overslaan naar andere ruimten. En dat er meer zuurstof in de ruimte kan komen, waardoor het blussen wordt bemoeilijkt.

Noodverlichting en deursluiters bestellen

Wie de werkplek beter wil beveiligen doet er verstandig aan om blusmateriaal en nooduitgangen, van een goede noodverlichting te voorzien. Deursluiters kunnen echter ook in een woonruimte voor de nodige veiligheid en wat extra gemak zorgen. Het installeren van een deursluiter kunnen de meeste klussers zelf uitvoeren en hoeft dus echt geen grote investering te zijn.