Een nieuw matras kopen, waar moet u op letten?

0
468
Design en lifestyle

Over het algemeen wordt het aangeraden om eens in de tien jaar een nieuw matras te kopen, want dan is het matras vies, oud en simpelweg af.

Ruime keuze aan matrassen

Er kunnen allerlei redenen zijn om een nieuw matras te kopen: je huidige matras is af, ligt niet meer lekker, heeft kuilvorming, of je begint last te krijgen van rug-en/of nekpijn en wilt graag meer ondersteuning. De aankoop van een nieuw matras is best belangrijk, omdat het product vaak jaren meegaat. Daarom is het belangrijk om niet zomaar een nieuw matras aan te schaffen, maar eerst goed onderzoek te doen naar welk soort matras nu het beste bij jouw situatie past. Er is een ruime keuze aan matrassen beschikbaar en dat kan soms nog best verwarrend zijn. Om de keuze wat overzichtelijker te maken kun je hieronder een aantal aandachtspunten vinden voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuw matras.

Tevens geven we een duidelijk overzicht van welke soorten matrassen er zijn.

Waar op letten bij aankoop van een nieuw matras

Een aantal van de belangrijkste aandachtpunten zijn de lichamelijke aspecten als bijvoorbeeld lengte, gewicht en postuur, ook is de slaaphouding van belang, ben je bijvoorbeeld een echte buikslaper, een rugslaper, of rol je je toch liever op tot een bolletje en ben je een zijslaper? Als je last hebt van allergieën is het handig om te kijken naar matrassen die anti-allergeen zijn, maar daarover straks meer. Last but not least: ga áltijd proefliggen. Bestel niet zomaar een matras van een website zonder er eerst even op te liggen. Natuurlijk is het dan niet zo dat je gelijk weet of je er lekker op kunt slapen of niet, maar het kan je wel een indicatie geven. Gelukkig hanteren de meeste matrassenverkopers een proeftijd. Binnen deze proeftijd kun je dan het matras uittesten.

matras-kopen-ga-proefslapen

Let ook op uw lichamelijke aspecten

Dik, dun, groot, klein, fors of mager, mensen komen in alle vormen en maten, en daarom de matrassen ook. Als een matras niet goed aansluit bij jouw fysieke eigenschappen dan kan dit pijnlijke klachten tot gevolg hebben. Als je wat zwaarder bent dan gemiddeld is het verstandig om een wat steviger matras te kopen, die het extra gewicht makkelijker opvangt en goed kan verdelen. Bij de meeste matrassen wordt deze ‘hardheid’, oftewel veerkracht aangegeven met de afkorting HR. HR staat voor High Resillience, en wordt uitgedrukt in cijfers. Een HR vanaf 40 is acceptabel voor een mens met gemiddelde formaten. Hoe hoger de HR, hoe hoger de veerkracht, hoe hoger het comfort en duurzaamheid.

De belangrijkste lichamelijke aspecten om rekening mee te houden:

-Lengte

Bij een gemiddelde lengte voldoet een matras van 200cm. Houd er rekening mee dat je matras zo’n 20cm langer moet zijn dan je zelf bent.

-Gewicht

Je gewicht is bepalend voor de hardheid van je matras. Als je bijvoorbeeld erg licht bent (60kg) dan zal je lichaamsgewicht een hard firm niet goed kunnen ‘indrukken’, waardoor deze erg hard en oncomfortabel kan aanvoelen.

-Postuur

Je postuur bepaalt waar de comfortzones moeten zitten in de matras. Comfortzones zijn plekken in het matras die extra of juist minder zijn ‘verstevigd’. Hierdoor krijg je op die plekken meer ondersteuning, of kun je juist extra wegzakken. Best een handig dingetje om over na te denken als je bijvoorbeeld vaak nek-of rugpijn hebt.

– Slaaphouding

De manier waarop je slaapt zegt niet bijzonder veel over je, maar wel over wat voor soort matras goed bij je past, want de manier waarop het matras je lichaam ondersteund kan erg belangrijk zijn. Een traagschuimmatras zorgt bijvoorbeeld bij uitstek voor een goede gewichtsverdeling.

-Rugligging

Rugslapers zijn gebaat bij extra ondersteuning voor de onderrug. Dit kan middels bovengenoemde comfortzones, of een goed kussen die niet te hoog is, zodat je nek goed recht ligt. Voor rugslapers wordt een pocketveringmatras (met comfortzones) of een latexmatras aangeraden.

-Zijligging

Als je op je zij slaapt is het belangrijk dat je wervelkolom zo veel mogelijk recht blijft liggen. Dit kan soms lastig zijn als je het heerlijk vindt om je lekker als een bolletje op te rollen, maar een goed matras kan eventueel ondersteuning bieden. Wederom is een pocketmatras een goede keuze door de aangebrachte comfortzones die de heupen ondersteunen. Ook zou een traagschuimmatras goed kunnen werken, omdat die zich automatisch aanpast aan al je gekke houdingen.

-Buikligging

Voor de mensen die graag op hun buik slapen is het misschien pijnlijk om te lezen, maar over het algemeen wordt slapen op de buik afgeraden. Het is namelijk moeilijker om te ademen, en de nek-, schouder-, en rugwervels kunnen gemakkelijk in de knel komen. Een tip kan zijn om een pyjama aan te trekken met grote knopen aan de voorkant, waardoor het automatisch al niet zo fijn meer is om op je buik te slapen. Mocht je dit toch wat onhandig vinden dan is het het beste om een wat steviger (firm) matras aan te schaffen.

 

matras-kopen-waar-op-letten

Welke soorten matrassen zijn er?

Matrassen zijn grofweg in twee categorieën in te delen. Matrassen mét veren en matrassen zónder veren erin.

Veringsmatrassen:

  • Pocketveringsmatrassen
  • Binnenveringsmatrassen

Schuimmatrassen:

  • Polyether matrassen
  • Koudschuim matrassen
  • Traagschuim matrassen
  • Latex matrassen
  • Talalay latex matrassen

Ga proefliggen op een matras

Misschien wel het belangrijkste van allemaal: ga proefliggen. Een matras ervaar je pas echt als je er op hebt geslapen, en slapen doe je thuis, niet in de showroom.

perfecte-slaaphouding-op-matras

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de matrasexperts van Matrasfabriek.nl, dit bedrijf heeft een showroom in Heereveen waar je alvast een voorproefje kunt krijgen van het matrassenassortiment, maar ze bieden ook 100 dagen proefslapen aan. Dit houdt in dat je 100 dagen na levering op het matras kunt slapen. Mocht het matras te hard of te zacht aanvoelen, dan kan de kern omgeruild worden, mits hij schoon en onbeschadigd is.