Inrichting

Natuursteenonderhoud; zo doe je dat!

Wanneer je kiest voor een vloer van natuursteen, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Je wilt niet na een week al scheuren, barstjes of lelijke krassen tegenkomen op je duurzame natuurstenen vloer. Het beschermen van een natuurstenen vloer is van belang. Hoe je op de juiste manier jouw natuurstenen vloer onderhoudt? Je leest het hier!

Vermijd zand en water

We kunnen je niet genoeg waarschuwen voor de schade die zand en water op een natuurstenen vloer kan aanrichten. Beiden kunnen funest zijn voor een mooie natuurstenen vloer. Natuurlijk gaat het niet om een aantal druppels of een aantal zandkorrels, maar het is wel goed om ervoor te zorgen dat je niet met vieze schoenen de vloer op gaat. Ook is het niet verstandig om de vloer vaak te dweilen. Het water kan in voegen, plinten en muren dringen en zo kan de vloer beschadigen.

Stofzuigen is de ideale manier om een natuurstenen vloer schoon te houden. Het richt geen schade aan, niets kan tussen de voegen terecht komen en het behoudt de beschermlaag van de vloer.

Laat uw vloer tijdig impregneren, polijsten of kristalliseren

De vloer bezit de gehele oppervlakte van je woonkamer en heeft impact op de sfeer in de kamer. Om je natuurstenen vloer zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk dat de vloer tijdig op de juiste manier wordt behandeld. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals slijpen, impregneren, polijsten of kristalliseren.

1. Slijpen

Middels een slijpmachine die diamantsegmenten bevat kan een vloer weer vlak geslepen worden. Het gewicht van de machine wordt gecombineerd met de druk en slijpt zo een laagje van de vloer. Een klein laagje water wordt hierbij gebruikt, waardoor er geen stof vrijkomt. De mate van beschadigingen bepaalt de dikte van de laag van de vloer die wordt afgeslepen.

2. Impregneren

Je natuurstenen vloer impregneren is een behandeling die eenmalig plaatsvindt net na het leggen van de vloer. Deze behandeling beschermt de vloer tegen het intrekken van vuil. Het geeft je iets meer vrijheid in je eigen huis, omdat niet elke druppel vocht direct schade op de vloer toebrengt.

3. Polijsten

Het polijsten van de vloer zorgt ervoor dat krassen worden verwijderd. De natuurstenen vloer gaat door zo’n behandeling weer helemaal stralen en de doffe kleur verdwijnt.

4. Kristalliseren

Net als polijsten zorgt ook een kristalliseren-behandeling ervoor dat de glans in een natuurstenen vloer terugkomt. Het verschil zit in het feit dat als de vloer te veel diepe beschadigingen heeft, kristalliseren niet de beste oplossing is. Dit soort plekken zorgen voor een verkeerde reactie met het poeder en is dus niet goed voor de vloer.

Om je natuurstenen vloer zo mooi te houden, haal je de beste spullen in huis om het juist te onderhouden. Ook één van bovenstaande behandelingen zijn geen overbodige luxe, want alleen zo kun je optimaal van je natuurstenen vloer genieten.