Styling

Waar moet je op letten bij laminaat leggen

Een laminaatvloer geeft je interieur een persoonlijk karakter met een warme en gezellige uitstraling. Besloot je een laminaat vloer te leggen? Aan keuze geen gebrek. Laminaat bestaat immers in vele uitvoeringen, dessins, trendy kleuren en prijzen. Ze bieden je maximaal comfort, zonder dat je je daarom blauw moet betalen. Laminaat is immers budgetvriendelijker dan de meeste andere soorten vloeren.

Maak de juiste keuze
Laat je goed informeren vooraleer je een definitieve beslissing neemt over het soort laminaat dat het best bij je interieur past. Bij je keuze zeker rekening met de kamer waarvoor de laminaat is bestemd. Een grote kamer vraagt een anders soort vloerbekleding dan een kleine. Wil jij met een laminaatvloer een grote kamer warmer en gezelliger aankleden? Dan is een donkere laminaatvloer je beste keuze. Wil je daarentegen een kleine kamer optisch groter doen lijken? Kies laminaat met een lichte kleur. In een kleine kamer is een druk dessin met brede planken sterk af te raden. Een rustige egale kleur zoals grijs doet het uitstekend in een kleine kamer.

Soorten laminaat

  • Hogedruk laminaat (HPL): bestaat uit een versterkte bovenlaag, wat het risico op allerlei beschadigingen aanzienlijk verkleint
  • Lagedruk laminaat(DPL)
  • Kliklaminaat: is vooral populair bij doe-het-zelvers. Kliklaminaat is uitgerust met een tand en groefsysteem. Voor het leggen maakt je geen gebruik van lijm. Kliklaminaat is sneller klaar en laat zich gemakkelijker verwijderen
  • Klassiek laminaat: hierbij maak je eveneens gebruik van een tand- en groepssysteem, waarbij ook nog een lijmlaag wordt aangebracht

Met of zonder V-groef
Bij het leggen van een laminaatvloer heb je nog de keuze tussen een met of een zonder V- groef. Een laminaatvloer met V-groef geeft je vloer een stoer karakter. Een laminaatvloer zonder V-groef zorgt voor een egale vloer, eenvoudig in onderhoud.

De voordelen van een laminaatvloer
De belangrijkste voordelen van een laminaatvloer:

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Duurzaam met een lange levensduur
  • Er is voor iedere interieur een aangepaste laminaatvloer
  • Een laminaatvloer kun je gemakkelijk zelf leggen
  • Is zowel geschikt voor je woon-, slaap-, kinder- als voor je werkkamer

Zelf je laminaatvloer leggen
Werk eerst alle oneffenheden uit je vloer weg. Nu ben je klaar om met het aanleggen van je laminaatvloer te beginnen. Start steeds in één van de hoeken van de kamer. Lees daarbij steeds aandachtig de gebruiksaanwijzing. Die is immers afhankelijk van het soort laminaat. Begin altijd met het leggen van je laminaat in een hoek. Leg steeds de smalle kant tegen elkaar. Bij het leggen van de volgende banen start je telkens met het afgezaagde deel. Het in elkaar klikken van de lamellen is kinderspel. Dat verloopt het gemakkelijkst bij een hoek van 45 graden, steeds aan de langste zijde.

 

Nu kan je genieten van een prachtige laminaat vloer die past bij de stijl van je woning. Geniet ervan, maar let op: onderhoud de vloer zorgvuldig.