Mobiele airco kopen, waar op letten?

0
262
mobiele airco kopen waar op letten
Design en lifestyle

Voor komende zomer op zoek naar de beste mobiele airco 2020? Tijdens warme zomerdagen kunnen de temperaturen in huis snel oplopen. Om een aangename temperatuur in huis te krijgen kan je een mobiele airco inzetten. 

Wat doet een mobiele airco precies?

Een mobiele airco zuigt de warme lucht uit de ruimte en onttrekt de warmte uit de lucht. Vervolgens wordt deze warme lucht gekoeld door koelvloeistof. Hierdoor koelen de warme deeltjes af en wordt vervolgens de koude lucht weer de ruimte in geblazen. De airco haalt ook vocht uit de lucht tijdens het onttrekken van warme lucht. Een mobiele airco werkt dus ook als luchtontvochtiger. Bij het koelen van de lucht ontstaat er condens dat via een slang via het raam wordt deze condens afgevoerd.

Waar op letten bij het kopen van een mobiele airco?

Grootte van de ruimte

Het koelvermogen van een mobiele airco wordt uitgedrukt in BTU. Deze afkorting staat voor British Thermal Unit. Dit een een eenheid die wordt gebruikt in de Verenigde Staten. De grootte van de ruimte die je wilt koelen is enorm belangrijk bij het kiezen van een mobiele airco. Per kubieke meter heb je ongeveer 136 BTU koelvermogen nodig. Heb je een kamer van 30 kubieke meter? Dan heb je een mobiele airco nodig met een minimaal vermogen van 4080 BTU. Koop je een airco met te weinig vermogen voor de ruimte die je wilt koelen, dan blijft die continu koelen en zal dit niet het gewenste resultaat opleveren. De temperatuur zal in dit geval niet (genoeg) dalen.

Let op het geluid

Als je van plan bent om de airco vooral in de slaapkamer te gebruiken dan is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid decibel het model produceert. De mobiele airco’s van tegenwoordig zijn vrij stil gemaakt, maar het is toch altijd handig om hier even op te letten. Als je een stil model wilt dan kan je kiezen voor een airco dat maximaal 55 decibel produceert.

Energieverbruik

Het energieverbruik van mobiele airco’s wordt aangegeven met een energielabel. De modellen kunnen verschillende label-klassen hebben. Tegenwoordig hebben de meeste mobiele airco’s een energielabel A of A+. Deze modellen zijn erg energiezuinig.

Met of zonder slang

Mobiele airco’s hebben in principe altijd een afvoerslang. Deze is ook nodig om efficiënt een ruimte te kunnen verkoelen. Mobiele airco’s zonder slang zijn eigenlijk aircoolers. Een aircooler heeft geen slang naar buiten, waardoor het apparaat niet de temperatuur in de ruimte kan verlagen. Aircoolers verfrissen dus alleen. Mobiele airco’s worden altijd geleverd met een slang die je uit het raam moet hangen, zodat de warme lucht afgevoerd kan worden om zo de kamertemperatuur efficiënt te verlagen.