Minder stress? Ga in je tuin werken

0
247
Design en lifestyle

In deze tijden van stress hebben veel mensen behoefte aan ontspanning. Stress, zeker chronische stress, is buitengewoon ongezond. Je kunt er op den duur verschillende gezondheidsproblemen door krijgen. Sommige mensen gaan daarom regelmatig flink sporten of ze spreken af met vrienden om iets leuks te gaan doen. Maar wat moet je doen als dat geen optie is en je de hele dag thuis moet blijven? Er zijn diverse mogelijkheden om van je stress af te komen, zoals ontspanningsoefeningen. Voor diegene die liever iets actiefs doen om de spanning van zich af te kunnen schudden, is er altijd nog de mogelijk om vlak bij huis te ontspannen door eens flink in je tuin te gaan werken.

Geen tuin? Toch tuinieren!

Zelfs als je geen tuin hebt, maar alleen een balkon of een brede vensterbank, kun je wel degelijk tuinieren. Volgens Lizzy Knevel, binenhuisarchitecte en adviseur van adviesjagers.nl zijn plantenbakken een onmisbaar element in je interieur, als je graag planten en bloemen in je omgeving hebt. Of je een plantenbak binnen of buiten kunt plaatsen, hangt af van het materiaal van de bak.
Niet iedere plant kan in elke plantenbak. Het is een vaak voorkomend misverstand om te denken dat een plant goed groeit in een te grote plantenbak! Drie aspecten zijn belangrijk: de hoogte van de plant, de hoeveelheid bladeren van de plant en hoeveel wortels de plant heeft.

Onkruid verwijderen

Het eerste wat je moet doen wanneer je de tuin wil gereed maken voor de lente, is onkruid verwijderen. Met de eerste zonnestralen gaat onkruid namelijk sneller groeien. Je kunt het onkruid handmatig verwijderen met bijvoorbeeld een schoffel, gebruik maken van eco-vriendelijke onkruidverdelgers of, heel simpel, het onkruid te lijf gaan met heet water. Wees wel voorzichtig. Als al het onkruid verwijderd is, ziet je tuin er gelijk weer een stuk frisser uit en begint het leuke werk: het planten en zaaien van nieuwe aanwinsten voor je tuin.

Ook leuk voor de kinderen

Als je van plan bent om in de tuin te gaan klussen, bedenk dan ook welke klusje(s) je misschien door je kinderen kan laten doen. Veel kinderen vinden het heerlijk om mee te ‘helpen’ of om een eigen tuinproject te beginnen, zoals een kleine moestuin. Een paar zakjes met radijszaadjes en de kleine Hendrik Jan(tine) de Tuinman kan aan de slag. Je kunt een deel van de tuin ook reserveren voor een klimrek of een schommel voor de kinderen. Vaak kun je dit soort speeltoestellen  zelf maken, al of niet met de hulp van de kinderen. Of je gaat eens kijken bij het dichtstbijzijnde tuincentrum, wat sowieso een goed idee is voor meer inspiratie voor de tuin.