Methodes die je kunt gebruiken bij het schrijven van verhalen

0
305
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Of het nu je werk is of je hobby, verhalen schrijven is iets dat veel mensen graag doen.

Dit kunnen verhalen zijn over je eigen leven, bijvoorbeeld als je influencer bent, maar dit kunnen ook columns zijn of teksten voor magazines. Als je veel verhalen moet schrijven zijn er een aantal dingen die je vast fijn vind om altijd te hebben.

Plannen van de tijd

Schrijven voor jouw werk kan een uitdaging zijn. elke keer weer een verhaal maken van een kleine briefing, bijvoorbeeld over een onderwerp waar je niets van weet kan een uitdaging zijn.

Begin met het inplannen van jouw tijd. Hierbij is het verstandig om goed te kijken naar hoeveel tijd een verhaal schrijven kost maar ook de voorbereidende tijd die je nodig hebt om eventueel inspiratie op te doen via internet of aan mensen vragen die wel iets weten over het onderwerp. Schrijf deze ideeën op, zo kun je een betere inschatting maken van hoe jouw verhaal er uiteindelijk uit moet zien en wat jouw doel is van het verhaal. Plan hierbij dus meer in dan alleen de schrijftijd en neem ook de tijd om jouw creativiteit aan het werk te zetten. Gun jezelf de tijd om na te denken want hiervan krijg je alleen maar betere ideeën. Als je jezelf onrealistisch onder druk zet kan dit effect hebben op bijvoorbeeld de logica van het verhaal. Zo kun je bijvoorbeeld een niet gebruikte Agenda lenen van iemand in het huis om jouw plannen te maken en het overzichtelijk te houden wanneer je tijd hebt om te schrijven en wanneer je weer andere dingen moet doen, ook met oogmerk dat je van andere activiteiten weer inspiratie krijgt.

Ideeën noteren

Het is bij het schrijven van verhalen belangrijk dat je jouw creatieve ideeën kwijt kunt zonder er gelijk iets mee te moeten doen. Jouw ideeën kunnen uiteenlopen en dus niet per se een samenhang hebben als je deze in je hoofd houdt. Als je ze opschrijft in een gelinieerd notitieboek kun je zien wat jouw ideeën misschien kunnen betekenen en welke samenhang er is tussen deze ideeën. Zo kun je duidelijk maken voor jezelf welke ideeën wel bij elkaar kunnen en hoe jouw verhaal dus een kloppend en lopend verhaal kan worden. Het is verwarrend als je alleen maar ideeën in je hoofd houdt en niet iets op een rijtje kan zetten. Door het op te schrijven kun je ook makkelijker ideeën schrappen of juist toevoegen om een verhaal logisch te maken.

Door het op te schrijven kan je ook de boodschap die je wilt overgeven duidelijk hebben en hier op terugvallen als je even niet meer weet wat of hoe je moet schrijven.

Beeld spreekt voor zich

Als je een visueel persoon bent kan het ook handig zijn om jouw ideeën te schetsen in een moleskine schetsboeken. Hiermee kun je de plaatjes die jij in je hoofd hebt over ideeën ook daadwerkelijk zien en zelf oordelen of een idee potentie heeft of niet.

Iets visueel zien geeft vaak al in een oogwenk jou het idee of het werkt of niet en of het idee dat jij in je hoofd hebt ook voor anderen duidelijk is.