Met een gerust hart wonen: brandveilige maatregelen overzicht

0
908
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Je huis, daar ben je thuis. Daar wil jij en je gezin zich veilig voelen. Er zijn globaal gesproken twee grote gevaren thuis. In de eerste plaats inbrekers. Maar een ander groot gevaar zijn branden. De meeste mensen zijn zich wel bewust wat te doen om het risico op inbraken te verlagen. Maar qua brandveiligheid kennis, valt tegen in Nederland. Er zijn dan ook jaarlijks dik 100,000 branden te tellen louter in ons eigen land.

Brandveiligheid begint bij kennis

Een eerste stap is om meer bewustzijn te creëren omtrent brandveiligheid. En kennis op te doen. Brandveiligheid kan iedereen leren. Gelukkig zijn er online handige hulpbronnen te vinden die kosteloos informatie delen omtrent de preventie en bestrijding van brand. Een goed voorbeeld, is http://www.royalsafety.nl/. Eens per week een artikel lezen omtrent brandveiligheid daar heeft iedereen wel tijd voor. Anderzijds zijn er ook op YouTube goede video’s te vinden omtrent het verbeteren van de brandveiligheid in huis.

Must haves

Natuurlijk kun je niet zonder brandblusser. Liefst koop je er meerdere indien je in een groot huis woont. En pro tip: keur ze jaarlijks. Het kopen van een brandblusser op zich is een goede zaak, maar als deze jarenlang stof staat te verzamelen en niemand kijkt er naar om dan kan je bijna net zo goed geen brandblusser kopen, want een brandblusser kan defect raken in de tussentijd, of niet meer goed werken. Daarom is het zaak om deze van tijd tot tijd te laten keuren, zoals hier beschreven staat.

Daarnaast wil je een zogenaamde NEN 2555 rookmelder aanschaffen. Grote kans dat je al een rookmelder in je huis hebt hangen, maar dat deze niet voldoet aan de NEN 2555 richtlijnen. Rookmelders die aan NEN 2555 voldoen zijn een stuk veiliger en betrouwbaarder. Dit o.a. bijvoorbeeld door redundant energie toevoer. Daarbij maken NEN 2555 rookmelders gebruik van het optische meetprincipe wat een grote verbetering is t.o.v. van traditionele rookmelders.

Zowel een rookmelder als een brandblusser zijn echte must haves voor ieder huishouden om een minimum aan brandveiligheid te creëren. Indien je verder wilt gaan dan kan men ook nog denken aan brandvertragend impregneren en het stichten van brandcompartimenten.