Met deze 7 tips maak je van jouw tuin een winter wonderland

0
796
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Al lijken de zomers ook steeds langer te duren, toch kan de tijd die je in de tuin kunt doorbrengen eigenlijk nooit lang genoeg duren. Wat kun je doen om ook in de winter te genieten van je tuin?

1. Wintergroene planten

Ergens is het zo simpel en toch lijken mensen dit vaak te vergeten. Ook in de winter krijgt je tuin een bijzonder effect als je kiest uit de enorme keuze die er is aan wintergroene planten. Groene elementen geven in de winter een tuin een vrolijke uitstraling als je kiest voor planten die je ook kan vormen zoals buxus of taxus.

2. Een pergola

Een pergola zorgt ervoor dat tuin ook in de winter er goed kan blijven uitzien. Uiteraard kun je kiezen voor hout, omdat dit in de tuin een hoge belevingswaarde heeft. Maar ook andere materialen zijn mogelijk. Doe eens wat bijzonders met de pergola. Gebruik deze bijvoorbeeld voor een schommel.

3. Veranda zonwering

Veranda zonwering is de meest populaire trend voor tuinen op het moment en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Het is ook logisch omdat een veranda met overkapping bescherming biedt tegen de zon in de zomer en tegen de kou in de winter. De keuze is natuurlijk enorm.

4. Bodemverlichting

Met de moderne verlichting van vandaag de dag, zoals led en zonnecellen, is ook de verlichting van de tuin een optie. Vooral met bodemverlichting die bepaalde bomen of bijzondere planten uitlicht, kun je ook in de winter de meest waanzinnige of juist subtiele effecten bereiken.

5. Stapstenen

Stapstenen zijn vaak erg praktisch om een tuin goed bereikbaar te houden voor onderhoud. Ook kun je daarmee gebruik maken van de hele oppervlakte van je tuin. Maar deze grote tegels kunnen worden gebruikt om je tuin ook in de winter een mooi beeld te laten vormen. Dat kan op speelse wijze door ze als losse elementen te gebruiken, maar ook door juist harmonie te realiseren via mooie patronen.

6 Tuinbanken

Als je in een tuin komt die is aangelegd door een beroemde tuinarchitect in het verleden of in het heden, zal je daar altijd tuinbanken in aantreffen. Vooral houten tuinbanken zorgen voor rust in de tuin. Daarbij is vooral van belang dat deze goed worden geplaatst in de ruimte. Heb je de luxe van een grote tuin met bomen? Dan horen daar tuinbanken bij te staan. De bomen bieden ieder seizoen beschutting.

7. Opritten en tuinpaden

Ook voor opritten en tuinpaden geldt dat je bij het aanleggen ervan moet beseffen dat er vier seizoenen zijn in een jaar. Tuinpaden zijn vaak een noodzaak, omdat de garage bijvoorbeeld moet worden bereikt. Maar je kunt van deze nood ook een deugd maken. Grindpaden zijn bijvoorbeeld heel decoratief en geven de tuin cachet als het seizoen voor wat minder uitbundige plantengroei zorgt.