Kunst

De meesterwerken van Vincent van Gogh

Geschreven door admin

Hij is geboren in Zundert in 1853 en wordt vandaag de dag beschouwd als een van de grootste Nederlandse schilders uit de negentiende eeuw: Vincent van Gogh. Opvallend feit is dat van Gogh tijdens zijn leven misschien maar een of twee van zijn werken heeft verkocht. Oud is Vincent van Gogh niet geworden, hij stierf in 1890 op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van een schotwond. Door een onduidelijke overlevering van het hoe en waarom rondom zijn sterven, is het niet duidelijk of er sprake is van zelfdoding of een noodlottig ongeval. Van Gogh liet het aardse achter, niet wetende dat zijn schilderijen jaren na zijn dood tot absolute meesterwerken zouden worden uitgeroepen en wereldwijd bekendheid zouden gaan genieten.

Eigen museum in Nederland

In Nederland kun je veel van de werken van de schilder van Gogh bewonderen in het gelijknamige museum te Amsterdam. Dit museum werd in 1973 officieel geopend nadat in 1962 al de grondslag hiervoor werd gelegd. Toen werd er namelijk een verbintenis getekend door de Vincent van Gogh Stichting en de Staat der Nederlanden. Een van de bekendste werken in het Vincent van Gogh museum is ‘De Aardappeleters’. Van Gogh schilderde dit kunstwerk in Nuenen. Op dit schilderij staat vermoedelijk de familie de Groot afgebeeld en is geïnspireerd op het werk van Jozef Israëls.

Bekende schilderwerken

Andere bekende schilderwerken zijn de ‘Sterrennacht’ en het ‘Korenveld met Kraaien’. Ook het zelfportret van de schilder van Gogh is wereldbekend. Verder bestaat de ‘Zonnebloemen’ uit een doekserie van drie schilderijen van de meester.