Trends

Meer zonuren in 2016: goed voor zonnepanelen

Geschreven door admin

De opbrengst van zonnepanelen was in 2016 negen procent hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van Milieucentraal op basis van gegevens van Siderea en KNMI. Ook 2017 belooft een goed jaar te worden voor eigenaren van zonnepanelen.

Het jaar 2016 telde 1880 zonuren. Dat zijn 240 zonuren meer dan in een gemiddeld jaar. Die extra uren zijn bij een optimale installatie van tien zonnepanelen van 2600 wattpiek goed voor een extra opbrengst van 215 kWh aan stroom, wast omgerekend neerkomt op een besparing van 45 euro op jaarbasis. Een huishouden met twee kinderen verbruikt gemiddeld 3300 kWh per jaar. Omgerekend voor heel Nederland kunnen van deze extra opbrengst 250.000 gezinnen met een elektrische auto duurzaam op vakantie in Zuid-Frankrijk.

Meer instraling door minder fijnstof

De opbrengst van zonnepanelen wordt niet alleen bepaald door het aantal zonuren, maar ook door de zoninstraling, ofwel de kracht van de zon. Volgens de gegevens van het KNMI en Siderea lag de landelijk gemiddelde zoninstraling in 2016 zeven procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Dit komt doordat er in heel Europa minder fijnstof in de lucht is. Hoe meer fijnstof er in de lucht is, hoe minder sterk de zonnestraling is. Minder fijnstof in de atmosfeer betekent dus ook dat de lucht schoner is.

Verhoging subsidie zonneboiler

Volgens MilieuCentraal wordt ook 2017 een goed jaar voor zonne-energie. Per 1 januari is de subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler verhoogd. Een zonneboiler voor een huishouden van vier personen kost gemiddeld zo’n 3300 euro. De subsidievoor zo’n zonneboiler is rond de 1500 euro. Het duurt wel even voor je je investering hebt terugverdiend: het rendement is vergelijkbaar met een rente van drie procent op je spaarrekening. De subsidie maakt de overstap naar het duurzaam verwarmen van watervoor veel mensen in elk geval een stuk lager.

Zonnepanelen laatste vijf jaar goedkoper

De laatste vijf jaar is de prijs van zonepanelen met een kwart afgenomen. Daarmee zijn is ook een installatie met zonnepanelen voor veel huishoudens mogelijk geworden. Daarnaast zijn de productietechnieken van zonnepanelen ook flink verbeterd. Zo kunnen de nieuwste zonnepanelen ook bij bewolkt weer en in de winter elektriciteit opwekken. Ook voor de aanschaf van zonnepanelen heeft de overheid een gunstige regeling. Zo mogen particulieren de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een installatie van tien zonnepanelen van 2600 wattpiek levert dit al gauw een voordeel op van 800 euro.