Makkelijk thuis een pasfoto maken? Bekijk hier hoe je dit doet

0
424
WonenWonen

Eens in de zoveel tijd heb je een nieuwe pasfoto nodig. Of het nu voor je identiteitsbewijs is of voor je rijbewijs. Waar laat je makkelijk een pasfoto maken? En hoe duur is dat? In dit artikel wordt het besproken. Ook wordt het verschil tussen officiële en niet-officiële pasfoto’s besproken en welke eisen daarbij horen. 

 

Officieel of niet-officieel 

Er is een verschil tussen officiële en niet-officiële pasfoto’s. Voor je ID, paspoort of rijbewijs is het nodig om een echte officiële pasfoto te hebben. Voor de rest van de foto’s, mag je een niet-officiële variant gebruiken. Denk aan andere pasjes, zoals je Ov-kaart, sportpas of studentenpas. Aan deze niet-officiële pasfoto’s zijn ook een stuk minder regels verbonden. Je mag ze zelfs uit een vakantiefoto knippen. Er zijn slechts een paar dingen waar je op moet letten. Vaak is het al voldoende als je gezicht duidelijk en herkenbaar op de foto staat en het een scherpe foto is. Je kan ook een digitale pasfoto laten maken met tools online. 

 

Eisen

Aan het maken van een officiële pasfoto zijn nogal wat eisen verbonden. Denk aan het formaat, de kwaliteit, de achtergrond, het gezicht, de houding, uitdrukking, brillen en belichting. Dit is nogal wat om aan te voldoen. Daarom is het beste om niet in je eentje pasfoto’s te maken. Je kunt dit op een daarvoor bestemde locatie doen, maar kan het tegenwoordig online. 

 

Waar en prijzen

De prijzen van pasfoto’s liggen nogal uiteen. Online kan het al vanaf €6,95. In een pasfotohokje kost het al snel tussen de €6 en €10 euro. Bij een fotograaf ben je nog meer geld kwijt. Hier beginnen de prijzen namelijk meestal vanaf €15 euro. Misschien klinkt het idee van een fotograaf het meest vertrouwd, maar online opties zijn tegenwoordig ook betrouwbaar genoeg.