Maak het gezellig in de tuin met de juiste buitenverlichting

0
829
Design en lifestyleDesign en lifestyle

We moeten je er waarschijnlijk niet van overtuigen: verlichting is cruciaal bij het creëren van de gewenste sfeer in je woning. Terecht, want verlichting brengt je interieur tot leven! Maar vergeet ook de verlichting buiten niet. De tuin wordt namelijk steeds vaker beschouwd als het verlengde van de woning. De juiste buitenverlichting maakt het plaatje af!

Zet je tuin in de spotlights

Buitenverlichting moet in eerste instantie praktisch zijn. Start daarom met het bepalen van de plaatsen waar functionele verlichting nodig is. Denk bijvoorbeeld aan grondspots in de oprit of tuinpalen langs het tuinpad of de trap. Die zijn meestal bedoeld als oriëntatie. Maar ook een wandlamp tegen het tuinhuisje of carport kan handig zijn als je je weg moet zoeken in het donker of om extra lang in je lounge set te kunnen vertoeven tijdens de zwoele zomeravonden!

Vul functionele verlichting aan met sfeer- en accentverlichting. Heb je een prachtige boom in de tuin staan? Zet die in de spotlights door het plaatsen van een schijnwerper. Richt deze van onder naar boven zodat het silhouet van de stam en kruin eruit springt. De meeste schijnwerpers zijn overigens volledig verstelbaar: verander ze van richting & bepaal zelf welke delen je juist wilt belichten. Je zinnen gezet op een sfeervol effect? Vergeet dan ook de verlichting tegen je buitenmuur of tuinafsluiting niet!

Tip: wist je dat een woning die goed verlicht is, minder snel het slachtoffer wordt van een inbraak. Geen enkele dief wil namelijk in de spotlights komen te staan. Een reden te meer om werk te maken van je buitenverlichting!

Buitenverlichting vreet heus geen energie

Zou je graag verlichting in de tuin installeren, maar houdt het energieverbruik van al die extra lichtpunten je tegen? Niet nodig! Tegenwoordig zijn de meeste armaturen uitgerust met ledspots: die verbruiken tot 10 keer minder dan halogeenlampen. Waar je vroeger een lamp van 50 watt nodig had, kan de wattage nu teruggebracht worden tot 5 à 10 watt, zonder in te boeten op lichtsterkte. Voor elke lamp die je dagelijks 3 uur laat branden, betaal je minder dan €2 per jaar (gebaseerd op energieprijzen van 19/07/2018).

Je hoeft de verlichting ook niet de hele nacht te laten branden: zet deze aan/uit met een schakelaar wanneer je gaat slapen. Gebruiksvriendelijker is om een licht- of bewegingssensor te installeren: dan hoef jij hier zelf niet meer aan te denken!

Daarnaast is er ook buitenverlichting op zonne-energie. Via de zonnecellen op het bijgeleverde zonnepaneeltje, laadt de accu van de solar tuinverlichting overdag op. Wanneer het donker wordt, voorziet de batterij het lampje van stroom. De verlichting blijft met andere woorden branden tot de batterij leeg is. Dat betekent wel: OP = OP! Bij donkere dagen met weinig zonlicht, zal de lamp dan ook minder licht geven. Maar, er is ook een voordeel: je hoeft geen zorgen te maken over het aansluiten op het stroomnet. Zonneverlichting is dus makkelijk geïnstalleerd!

Tip: de kleurtemperatuur van de LED-lampjes die je kiest is bepalend voor het effect: koud wit of warm geel? Dit wordt bij LED-verlichting aangeduid in Kelvin. Hoe lager dit getal, hoe warmer de lichtkleur.