De Thuja Occidentalis wordt ook wel de “levensboom Smaragd” genoemd. Het is een erg sterke plant met gele of groene bladeren, die goed tegen de winter kan. Zijn vruchten zien eruit als pieterige kegeltjes. Hij groeit zonder problemen op allerlei verschillende soorten gronden. De levensboom doet het zowel goed als haagconifeer als geïsoleerde plant.

De geschiedenis van de Thuja Occidentalis

Dit is een conifeer met een hele geschiedenis! Vroeger werd deze levensboom ingezet bij offerrituelen. De naam “Thuja” is dan ook afgeleid van het woord “Thuo”, welke in het Grieks “offeren” betekent. Hij werd speciaal hiervoor gebruikt omdat er tijdens de verbranding een hele lekkere geur vanaf kwam. Deze werd dan verspreid over het gebied waar het offersritueel plaatsvond. Maar de levensboom Smaragd werd niet alleen hiervoor gebruikt. Ook werden er etherische oliën uit de plant gewonnen die gebruikt werden in parfums of konden bijdragen aan de geneeskracht van bepaalde medicijnen. Zo werd de Thuja bijvoorbeeld in de zestiende eeuw ingezet om scheurbuik te behandelen.

Hoe groot wordt de levensboom Smaragd?

Na zo’n jaar of tien kunnen deze bomen ongeveer tot zo’n tweeënhalf tot drie meter hoog groeien, maar als je deze bomen niet snoeit kunnen ze zelfs acht tot tien meter hoog groeien! De houtsoort van de Thuja is erg sterk en wordt daardoor gebruikt in de scheepsbouw, maar het kan ook simpelweg voor een blokhut worden gebruikt. Krachtig en veelzijdig, zou je het kunnen noemen. Ook voor klimaatonderzoeken is deze boom een favoriet omdat hij erg oud kan worden. Het is onvoorstelbaar, maar hij kan wel een leeftijd bereiken van achthonderd jaar!

Onderhoud van de levensboom Smaragd

De Thuja houdt ervan als je hem in het voorjaar voedt met coniferenmest. De takken en twijgen die in de winter zijn afgestorven kun je in maart snoeien. Ook als je deze boom voor te tuinieren wilt gebruiken is het beter om hem te planten in een voedzaam stuk grond. Mulch aanbrengen op de wortels voorkomt uitdroging.
Indien je houdt van een mooie, strakke haagvorm kun je het beste beginnen met snoeien in september. Probeer dit niet te doen als het erg warm en zonnig is want dan is de kans heel erg groot dat het loof hierdoor verbrand. Als de droogte aanhoudt vindt de Thuja het fijn als je hem sproeit, en zorg ook dat je het loof hierin meeneemt. Geef in deze periode genoeg voeding aan de wortels.

Bron: woonenleven.nl