Lekker warm met een warmtepomp: de voordelen

0
42
Design en lifestyle

Ook in Nederland kan het weleens flink vriezen. En dan kan het heerlijk zijn om met een warme chocolademelk op te bank te ploffen om een serie op Netflix te kijken. Maar dan wil je natuurlijk wel dat het in huis lekker warm is. De laatste tijd hoor je steeds meer over gasloos verwarmen met een warmtepomp. Hoe werkt dat precies en wat zijn de voordelen van een warmtepomp? In dit artikel lees je hier alles over.

Wat is een warmtepomp?

Allereerst is het goed om te weten wat een warmtepomp is en hoe deze werkt. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem en zet deze warmte met een hoog rendement om in energie die gebruikt kan worden voor het opwarmen van je huis of voor het bereiden van warmtapwater. Het is een zeer duurzaam alternatief voor verwarmen op gas en kan je bestaande cv-ketel geheel of gedeeltelijk vervangen. En dat is dan ook meteen het eerste grote voordeel.

Energie besparen met een warmtepomp

Het besparen van energie is een tweede voordeel van een warmtepomp. En dat is ook meteen de reden waarom de meeste mensen kiezen voor een warmtepomp. De warmtepomp maakt gebruik van gratis energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of bodem. Vervolgens kan een zeer hoog rendement worden gehaald. Je gasverbruik gaat omlaag of zelfs helemaal naar 0, maar er wordt wel iets meer energie verbruikt. Uiteindelijk zal de optelsom een groot voordeel op je energierekening laten zien. Combineer je de warmtepomp met zonnepanelen, dan is het mogelijk dat je zelfs helemaal geen energiekosten meer betaalt.

Milieuvriendelijk

Een warmtepomp stoot een stuk minder CO2 uit dan een traditionele cv-ketel, want er is weinig elektriciteit nodig om veel warmte te kunnen produceren met een warmtepomp. En dat maakt een warmtepomp tot een zeer milieuvriendelijk alternatief,

Nog meer voordelen

Naast bovenstaande voordelen is het goed om te weten dat je veel warmtepompen kunt koelen. Dus als het in de zomer weer eens goed warm wordt, zal het bij jou in huis lekker koel zijn. Een warmtepomp zorgt daarnaast ook nog eens voor een verbetering van het energielabel van je huis en de overheid geeft op dit moment nog subsidie voor de aanschaf van de warmtepomp.

Genoeg redenen om de aanschaf van een warmtepomp toch eens te overwegen. En een installateur kan je van een advies voorzien over wat voor jouw woning het beste rendement zal opleveren.