Leibomen kopen voor het creëren van privacy

0
388
Design en lifestyleDesign en lifestyle

In Nederland wonen we allemaal relatief dicht op elkaar. Dat is natuurlijk helemaal geen punt maar soms is je privacy ver te zoeken. De meeste mensen kiezen ervoor om een schutting te plaatsen. Zo geef je niet alleen duidelijk je erfafscheiding, zoals dat heet, aan je voorkomt ook dat de buren bij iedere stap die je in je tuin zet kunnen zien wat je aan het doen bent. Het gaat er hierbij niet om dat we onze buren niet aardig vinden, het tegendeel is hier vaak van toepassing, maar soms wil je gewoon lekker knus met je eigen gezin kunnen genieten van je tuin. Toch zijn er echter ook andere mogelijkheden om privacy te creëren dan het plaatsen van zo’n oersaaie schutting en dat zijn leibomen. In dit blog vertellen we over leibomen kopen voor het creëren van privacy. 

Wat zijn leibomen?

Misschien vraag je je af wat leibomen precies zijn. Je hebt ze vast wel eens gezien. Simpel gezegd is een leiboom een boom waarvan de takken in een bepaalde richting worden geleid om zo een specifieke vorm te creëren. Vaak zie je ze aan de voorkant van een huis staan. De takken van de leiboom groeien om een hekwerk heen waardoor ze een brede platte vorm krijgen. Met de bladeren wordt zo een dicht scherm gecreëerd dat voor de nodige privacy zorgt. Hiermee voorkom je dat iedereen maar ongestoord je tuin en vaak ook je huiskamer in kan kijken. 

Privacy en verkoeling

Leibomen zorgen niet alleen voor de nodige privacy. In de zomer kan een leibomenhaag ook voor de nodige verkoeling zorgen. Eén van de bekendste bomen die van oudsher als leiboom gebruikt wordt, is de Lindeboom. Deze boom laat zich namelijk makkelijk langs het hekwerk leiden en zorgt voor een dicht bladerscherm. Vroeger werden Lindebomen vaak als leiboomschermen aangeplant voor boerderijen om in de zomer te zorgen voor schaduw en dus verkoeling in huis. Doordat een leiboom een bladverliezende soort is, viel dan in de winter valt zonlicht door de takken van de kale bomen heen wat weer zorgde voor gratis warmte. Zo creëerde men met een Linde als leiboom een win-win situatie. 

Andere leiboomsoorten voor het creëren van privacy

Niet alleen de Linde wordt tegenwoordig gebruikt als leiboomscherm. Er zijn inmiddels tal van andere opties verkrijgbaar. Van leibomen die in de herfst prachtig verkleuren voordat ze de bladeren laten vallen maar daarnaast zijn er ook groenblijvende leibomen op de markt. Met deze soorten kun je het gehele jaar door zorgen voor voldoende privacy. We hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt welke bomen zeer geschikt zijn als leiboom:

  • Appelboom – Malus Domestica
  • De haagbeuk – Carpimus Betulus
  • De Amerikaanse linde – Tilia Americana
  • De amberboom – Liquidambar styraciflua
  • De Hollandse linde – Tilia Europaea
  • De moeraseik – Quercus Palustris
  • De Plataan – Platanus acerifolia
  • De moerbei – Morus alba
  • Esdoorns – Acer rubrum

Leibomen kopen is overigens niet zomaar even gedaan. Wees je ervan bewust dat er soorten leibomen zijn die ook de nodige onderhoudsbehoefte hebben. Niet alleen moeten de bomen zo nu en dan eens flink gesnoeid worden maar de takken moeten regelmatig langs het hekwerk geleid en vastgemaakt worden om een mooi vol bladerscherm te krijgen. Als je dus kiest voor leibomen voor het creëren van privacy laat je dan vooral goed informeren welke boomsoort het beste bij jouw behoeften en wensen past.