Tuin

Langer van de tuin genieten in de zomer met terrasverwarmers

Geschreven door admin

Tijdens de zomermaanden willen we niets liever dan elke dag zo lang mogelijk van het lekkere weer profiteren. Natuurlijk kan het ’s avonds soms behoorlijk afkoelen, maar we laten ons niet naar binnen jagen; daar hebben we tenslotte terrasverwarmers voor! Maar hoe zorgt u nu dat u optimaal van uw terrasverwarmer kunt profiteren?

 

#1. Hou rekening met het soort infraroodstraling

De effectiviteit van een infrarood terrasverwarmer wordt beïnvloed door het type infraroodstraling dat er gebruikt wordt. We onderscheiden drie soorten infraroodstraling:

  • Kortgolvige infraroodstraling (IR-A): hierbij wordt niet eerst de omgevingslucht wordt verwarmd, maar wordt de warmte direct op personen en objecten overgebracht. Hierdoor is de gevoelstemperatuur altijd hoger dan de daadwerkelijke temperatuur van de buitenlucht.
  • Middengolf infraroodstraling (IR-B): deze terrasverwarmers verwarmen behalve personen en objecten ook een deel van de lucht. Hierdoor zijn deze terrasverwarmers wat windgevoeliger dan kortgolvige infraroodstraling.
  • Langgolvige infraroodstraling (IR-C): deze terrasverwarmers verwarmen alleen de omgevingslucht en zijn daardoor behoorlijk windgevoelig.

 

Het spreekt dus voor zich dat u met een kortgolvige infrarood terrasverwarmer van de meeste warmte profiteert. Het blijft echter altijd wenselijk om zoveel mogelijk uit de wind te zitten.

 

#2. Denk om de plaatsing van de terrasverwarmer(s)

Is het te verwarmen oppervlak groter dan 6 m2, dan is het het overwegen waard om twee terrasverwarmers aan te schaffen. Dit heeft als voordeel dat de verwarmde gebieden elkaar iets overlappen, en dat u minder snel last krijgt van een ‘koude kant’ (denk aan een enkele terrasverwarmer die op uw gezicht gericht staat, terwijl uw rug koud wordt).

 

#3. Bekijk of extra accessoires de moeite waard zijn

De meeste terrasverwarmers zijn voorzien van een simpele aan/uit schakelaar. En dat is vaak ook prima. Om het gebruiksgemak te vergroten en de hoeveelheid kabels te minimaliseren, kunt u eventueel overwegen om een terrasverwarmer met afstandsbediening aan te schaffen. In sommige gevallen, wanneer er bijvoorbeeld heel dicht bij de terrasverwarmer wordt gezeten, kan het wenselijk zijn om een dimmer aan te sluiten. Er zijn zelf exemplaren verkrijgbaar die op een domotica systeem aangesloten kunnen worden.