Kweek je eigen hop – Erg leuk om te doen

0
314
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ben jij een echte bierliefhebber, dan vind je het natuurlijk ook ontzettend leuk om zelf te brouwen. Met de geweldige kant-en-klare startpakket kun je tegenwoordig bij ieder biertje brouwen wat je maar wilt. Maar voor de echte liefhebber gaat het natuurlijk nog een stapje verder dan alleen dat en dat is natuurlijk zelf kweken van hop. Heb jij het nog nooit gedaan en ben je van plan het te gaan proberen, dan hebben we hier een aantal tips voor je, die je zeker zullen gaan helpen met het verbouwen van de perfecte hop.

Waar is de hopplant gek op?

Wil jij graag zelf hop kweken, dan is het goed te weten waar deze plant nu eigenlijk erg gek op is. Het antwoord op deze vraag is zon! Hopplanten zijn dol op zon, wel in combinatie met een wat vochtigere grond, want ze staan het liefst met de voetjes in het natte zand. Ook houden hopplanten er niet van om te dicht bij elkaar te staan en is het dus belangrijk dat ze allemaal voldoende ruimte hebben. Zorg er daarom dus ook voor dat wanneer je er meerdere plant, je er minimaal 50 tot 70 centimeter tussen laat.

De juiste ondersteuning

Een hopplant is van zichzelf niet heel sterk. Daarom heeft hij tijdens het groeien wat ondersteuning nodig. Net als iedere plant of boom, groeit ook de hopplant naar de zon toe. Dat betekent dat ze op een gegeven moment te zwaar worden om zichzelf te kunnen dragen. Het is dus zaak dat jij ze de juiste ondersteuning biedt. Dit kun je doen door middel van een touw, maar ook een stok behoort tot de mogelijkheden.

De diepte van de wortels

De hopplant heeft als eigenschap dat de wortel alle kanten op gaan. Dit komt omdat een hopplant erop gebrand is om grondwater te vinden. Het is dus belangrijk, omdat de wortels alle kanten opgroeien je dit vlak na de winterperiode terugbrengt. Zorg er daarom dus ook voor dat je alle uitstekende worstel buiten een straal van ongeveer een halve meter doorsteekt, zodat ze niet door je hele tuin of erf kunnen woekeren.

Het oogsten

Doordat iedere jaar de oogst anders is, is het iedere keer weer een verrassing wat je krijgt. Wat we wel weten, is de eerst hopbellen meestal zo rond halverwege juli zichtbaar zijn. Dat betekent overigens niet dat ze ook al klaar zijn om te worden geoogst. Dit kan pas begin september, dus nog even geduld! Ben jij een echte bierliefhebber en vind je het naast het zelf kweken van hop ook leuk om je eigen bier te brouwen? Neem dan eens een kijkje op wortbrouwer.nl voor een enorm assortiment aan verschillende soorten bierbrouwpakketten.