Kunnen we nog een koopwoning krijgen?

0
183
koopwoning
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Is het nog mogelijk om een woning te kopen? Dat is iets waar veel mensen de afgelopen jaren erg tegenaan lopen. De huizenprijzen zijn afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Zo kostte een bestaande eengezinswoning in 2017 gemiddeld 279.493 euro. Dat is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Zo kost een bestaande eengezinswoning in 2022 gemiddeld 451.006 euro en dan hebben we het nog niet eens over de overbiedingen! Voor een woning wordt namelijk tegenwoordig minimaal 25.000 euro overboden. Kunnen we dan nog wel een koopwoning krijgen? Lees snel verder om antwoord op deze vraag te krijgen!

De kosten van een koopwoning

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren dus extreem toegenomen. Zo betaal je al gauw meer dan 400.00 euro voor een eengezinswoning. Voor een appartement van 75 vierkante meter zelfs zo’n 350.000 euro. Echter kan de prijs van een koopwoning erg verschillen per gemeente. Zo ligt de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in Amsterdam rond de 569.900 euro, waar dit in Den Helder slechts 225.900 euro is. In de randstad en Noord-Brabant ligt de gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning het hoogst. Gemeenten als Friesland, Limburg, Groningen en Zeeland is de gemiddelde verkoopprijs het laagst. Daarnaast komen er ook nog kosten van een VvE bij.

De kosten van een koopwoning zijn dus extreem gestegen en dat betekent ook dat je een grotere hypotheek moet nemen. Met een modaal inkomen van 36.000 kan je een huis kopen van maximaal 176.000 euro. Dat betekent dat je als alleenstaande met een modaal inkomen geen huis kan kopen. Echter wordt dit makkelijker als je met z’n tweeën een huis koopt. Het is namelijk zo dat het tweede inkomen meetelt voor 90%.

Woningtekort

Een van de belangrijkste oorzaken waarom koopwoningen zo duur zijn geworden, is door het woningtekort in Nederland. Er is namelijk in Nederland een enorm tekort aan woningvoorraad voor het aantal mensen dat een woning zoekt. De verwachting is namelijk zelfs zo dat er tot aan 2030 900.000 extra woningen nodig zijn om het woningtekort aan te pakken. Het goede nieuws is wel dat er steeds meer nieuwe woningen worden gebouwd. Dit gaat alleen nog niet snel genoeg.

Echter geeft hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen aan dat het woningtekort niet de enige oorzaak is voor de hoge huizenprijzen. Hij geeft aan dat het ook komt doordat het gemiddelde vermogen van Nederlanders hoger ligt. Zo krijgen sommige starters hulp van familieleden bij het kopen van een huis.

Wat gaat het kabinet eraan doen?

Om de woningcrisis in Nederland aan te pakken heeft het kabinet in het coalitieakkoord aangegeven dat er elk jaar honderdduizend nieuwe woningen bij moeten komen. En waarvan ten minste twee derde moet bestaan uit betaalbare huur- of koopwoningen. Om dit haalbaar te maken zijn de volgende plannen gemaakt:

  • Stimuleren van meer prefabricage woningen
  • Komende tien jaar is 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor het bereikbaar houden van de nieuwbouwwoningen
  • De huur wordt verlaagd voor huishouden met een sociale huurwoning en een laag inkomen
  • Registratieplicht of verhuurvergunning

Kans op een koopwoning vergroten

Nu we weten dat de huizenprijzen extreem zijn gestegen en een enorm woningtekort is snap ik best dat je denkt dat het niet mogelijk is om een koopwoning te krijgen. Het zal zeker een grote uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Er zijn namelijk meerdere factoren om je kans op de woningmarkt te vergroten.

Regel een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar heeft als voordeel dat hij beter weet wat er allemaal te koop staat. Ook heeft een aankoopmakelaar veel connecties waardoor hij ook huizen kent die net te koop staan of te koop gaan staan. Veel woningen worden namelijk al verkocht via een aankoopmakelaar zonder dat ze op verkoopsite hebben gestaan. Het nemen van een aankoopmakelaar zal waarschijnlijk wel wat extra geld kosten, maar vergroot ook je kans op een koopwoning.

Zoek in een andere regio

Zoals we al eerder zeiden zijn de huizenprijzen in de randstad duurder dan buiten de randstad. Kijk daarom ook eens buiten de randstad of in andere gemeenten. Misschien vind je dan veel makkelijker een koopwoning met misschien wel meer vierkante meters.

 

Wonen in een andere regio scheelt vaak veel geld, waardoor je de kosten van het verhuisbedrijf er minimaal uit haalt.

Kijk welke woonwensen echt belangrijk zijn

Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe woning wil je het liefst dat ie aan al je eisen voldoet. Helaas is dat niet helemaal realistisch. Maak daarom een lijstje met wooneisen waar de woning persé aan moet voldoen en een lijstje met eventuele woonwensen die je later nog kan verbouwen.

Ga snel op zoek naar een woning!

Je hebt nu meer kennis over hoe je de woningmarkt aan moet pakken. Met de bovenstaande tips maak je het jezelf alleen maar makkelijker. Begin dan ook zo snel mogelijk met het zoeken naar een woning. Hoe sneller je begint met zoeken, hoe sneller je er één zal vinden!