Steeds meer mensen besluiten te kiezen voor kozijnen van kunststof. Kunststof kozijnen zijn beter voor het milieu, hebben een uitstekende isolerende werking waardoor je bezuinigt op je energienota, behoeven amper tot geen onderhoud, zijn in veel kleuren beschikbaar en zijn tegenwoordig zelfs met een soort van houtnerf beschikbaar, speciaal voor mensen die hechten aan hout maar liever een kunststof kozijn willen aanschaffen. Redenen genoeg dus om voor deze kozijnen te kiezen. Maar hoe zit het dan precies met de kosten kunststof kozijnen?

Veel langere levensduur
Je kunt stellen dat kunststof kozijnen iets duurder in aanschaf zijn dan bijvoorbeeld kozijnen van hout. Er dient echter wel nadrukkelijk rekening gehouden worden met de veel langere levensduur van kunststof kozijnen en bijvoorbeeld het feit dat je geen onderhoud aan kozijnen van kunststof hoeft te plegen. Verf kopen is bijvoorbeeld niet nodig. Bovendien kun je door de isolerende werking van kunststof kozijnen heel veel geld besparen op de maandelijkse energienota. Deze zaken dienen wel in ogenschouw genomen te worden als je het hebt over de kosten kunststof kozijnen. Gebleken is dat kunststof kozijnen op de lange termijn voordeliger zijn, hoewel ze dus in de aanschaf wel iets duurder zijn. Over de mate van energiebesparing is het verstandig je voor aankoop goed voor te laten lichten.

Kosten afhankelijk van groot aantal factoren
De kosten kunststof kozijnen zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo maakt de keuze voor het profiel van het kozijn verschil in de kosten kunststof kozijnen, er is namelijk nogal wat prijsverschil tussen blokkozijnen en de meer slanke kozijnen. Ook het typen beglazing dat je kiest speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van kunststof kozijnen. Je kunt kiezen voor dubbel, driedubbel of veiligheidsglas en als regel kun je aanhouden dat hoe beter een kunststof kozijn isoleert, hoe duurder het kozijn in aanschaf is. Hoe groter de besparing echter, hoe meer je aan de andere kant weer bezuinigt op de energierekening. En dit maakt de prijs van kunststof kozijnen over langere termijn weer lager.

Ook de afwerking speelt een rol
Ook de kleur van het kunststof kozijn maakt verschil in de prijs. Voor bepaalde kleuren wordt een meerprijs gevraagd. Uiteraard is ook de keuze voor de afwerking belangrijk voor de kosten kunststof kozijnen. Aan sierlijsten of een aluminium look bijvoorbeeld hangt een behoorlijk prijskaartje. Bij de totstandkoming van de kosten kunststof kozijnen speelt ook het hang- en sluitwerk een belangrijke rol. Glas met veiligheidskeurmerk bijvoorbeeld, is uiteraard weer duurder dan ‘gewoon’ dubbel glas.

Hoe beter de isolatie, hoe duurder het kozijn
Hoe beter je kunststof kozijn isoleert, hoe duurder het kozijn is. Besef echter wel dat je bij betere isolatie ook meer bezuinigt op de kosten voor energie. Zet de voordelen die een rol spelen bij de kosten – de levensduur bijvoorbeeld en het feit dat kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn- af tegen de iets duurdere aanschafprijs en beslis dan welk soort kozijn je kiest. Gebleken is dat de investering in kunststof kozijnen zich snel terugverdient en gerekend over langere periode goedkoper is dan welk ander soort kozijn dan ook.