Keuken

Koken – voor welke vorm kies jij?

Geschreven door admin

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om te koken. Voor welke vorm kies jij?

Het koken op gas is voor iedereen bekend. Er zijn geen speciale pannen nodig en de temperatuurregeling is eenvoudig en direct: de vlam onder de pan is snel hoog of laag te zetten, de temperatuur van de warmtebron veranderd direct. Schoonmaken van een gasfornuis is een lastige klus.

Bij elektrisch koken worden dikke metalen platen door stroom verwarmd. Het leren koken met een elektrisch kooktoestel heeft tijd nodig want de warmtebron ‘laagzetten’ als het kookt heeft niet direct effect: de platen van het kooktoestel houden de temperatuur lang vast, zelfs als het koken al gedaan is. Ook is het energieverbruik hoger dan bij gas en pannen moeten een speciale dikke bodem hebben.

Keramisch of Halogeen koken werkt met een glazen plaat die voorzien is kookzones. Deze kookzones worden – net zoals elektrisch koken – langzaam warm en houden de warmte na uitschakelen lang vast. Schoonmaken is eenvoudig. Er zijn speciale pannen nodig en het verbruik van een keramische- of halogeenkookplaat is hoog. Mocht je geen idee hebben hoe je het moet schoonmaken, vraag het dan aan een professionele schoonmaakster die verstand van zaken heeft.

De nieuwste manier van koken is inductie, waarbij de pan wél op een glazen plaat staat maar deze wordt niet verhit. Door elektromagnetische straling wordt uitsluitend de bodem van de pan verhit. Deze zal overigens wel het glas waarop de pan staat verhitten. Ook voor deze vorm zijn speciale pannen nodig. Het koken op inductie is te vergelijken als met gas. De warmtebron is snel te regelen.

Voor al deze gemakken bent u aan het juiste adres bij Van Schijndel Keukens