Klussen om je huis mooier en veiliger te maken

0
157
Design en lifestyle

De meeste klussen in huis hebben te maken met het mooier maken ervan. Een nieuw verfje op de muur, een nieuwe vloer in de woonkamer, een nieuwe badkamer: allemaal dingen waar je even voor moet doorzetten, maar uiteindelijk veel plezier van zal hebben. Minder in het oog springende klussen zijn degene die een huis vooral veiliger maken. Op het eerste gezicht betekenen deze een veel minder grote verandering voor je woning, maar op de langere termijn kun je er wel heel veel plezier van hebben.

We doen het graag zelf

Zal er een volk zijn dat zo graag aan de eigen woning klust en knutselt als de Hollanders? Als je kijkt naar de bouwmarkten die je in grote getalen in onze steden aantreft, en naar hoe druk het hier zeker in het weekend en op feestdagen kan zijn, niet. Je zou bijna denken dat iedereen op een vrije dag niet kan wachten tot er weer een klus kan worden opgepikt en afgerond.

Klussen die veel zelf worden gedaan zijn de redelijk simpele dingen als muren verven of behangen, vloeren leggen of zo hier en daar wat klein sloopwerk. Er zijn echter ook meer dan genoeg mensen die ook voor het grotere werk hun hand niet omdraaien. Een nieuwe badkamer of keuken in elkaar zetten, leidingwerk vervangen of een nieuwe muur plaatsen; het is helemaal niet gek om dat zelf te doen. Mits je het een beetje kan, uiteraard, want lang niet iedereen is zo handig aangelegd.

Resultaat van je werk zien

Wat de meeste mensen gemeen hebben, of ze nu grote of kleine klussers zijn, is dat ze graag resultaat zien van hun werk. Als de klus erop zit goedkeurend naar hun nieuwe vloertje kijken, of met heel veel plezier van hun nieuwe badkamer gebruik maken. Misschien zit daar ook wel de grote aantrekkingskracht van het doe-het-zelven in: zelf je huis een beetje beter of mooier maken, en daar vervolgens van kunnen genieten. Het zelf doen geeft veel mensen veel meer voldoening dan een klusjesman laten langskomen.

Klussen die een minder zichtbaar resultaat opleveren, zijn bij veel mensen dan ook minder favoriet. Het zijn een beetje de ‘moetjes’: ze worden wel gedaan (meestal althans), maar het plezier is toch minder. We gaan liever met een verfkwast een muur te lijf dan dat we ons storten op de ijzerwaren. En toch kan, misschien zonder dat je het werkt, het plezier van dat soort klussen minstens net zo groot zijn. Plaats je op alle deuren en ramen veiligheidssloten, dan is de kans dat er bij je wordt ingebroken bijvoorbeeld een heel stuk kleiner. Dat resultaat zie je misschien niet, je zal nooit weten of er anders wel een inbraak zou hebben plaatsgevonden, maar dat zou de voldoening niet minder mogen maken.