Klimaatfolie, wat is het precies?

0
1379
issolatie
WonenWonen

Het grondig isoleren van het dak van je woning is tegenwoordig meer dan ooit van groot belang. Het is algemeen bekend dat er via het dak van je huis een behoorlijke hoeveelheid warme lucht verloren kan gaan. Dat is vervelend, maar het grondig isoleren van je dak kan dit probleem in één klap verhelpen. Bij het isoleren van je dak wordt er in de praktijk doorgaans aangeraden om gebruik te maken van een zogenaamde klimaatfolie. Door gebruik te maken van een dergelijke folie wordt ervoor gezorgd dat er zich bij koude temperaturen geen waterdamp in de isolatielaag kan vormen. Bij warmere temperaturen zorgt de klimaatfolie er dan weer voor dat er net vocht via het dak kan ontsnappen. In ieder geval, ben jij ook van plan om binnenkort je dak te isoleren? Dan mag het nu reeds duidelijk zijn dat het gebruik van klimaatfolie in de praktijk warm aanbevolen kan zijn. 

 

  • De dubbele functie van klimaatfolie 

 

Klimaatfolie beschikt in de praktijk dus eigenlijk over een dubbele functie. In eerste instantie zorgt de folie er tijdens de wintermaanden voor dat er geen waterdamp in de isolatielaag en dakconstructie kan trekken. Daarnaast is het echter zo dat klimaatfolie in de zomer zorgt voor het kunnen ontsnappen van het vocht uit de isolatielaag en de dakconstructie. Dat lijkt misschien op het eerste zicht slechts een detail, maar dat is het niet. We onderschatten namelijk als mensen vaak hoeveel vocht er in onze woning wordt geproduceerd. Om je hier een beter beeld van te geven hebben we enkele voorbeelden aangehaald in het volgende stukje tekst.

 

  • Hoe ontstaat waterdamp? 

 

Waterdamp wordt in ons huis gevormd door verschillende zaken die we ondernemen. Waterdamp ontstaat dan ook niet alleen tijdens het nemen van een bad of douche, maar ook tijdens het koken, wanneer de was wordt gedaan, etc. Een significant deel van deze waterdamp zal uiteindelijk tot in de dakconstructie trekken. Is er sprake van een niet-geïsoleerd en bovendien damp-open dak? In dat geval kan de waterdamp zich een weg naar buiten wanen via het dak. In de zomermaanden kan het omgekeerde proces plaatsvinden. Door het voorzien van een dampremmende isolatielaag wordt ervoor gezorgd dat er als het ware een barrière wordt gecreëerd waardoor het vocht niet meer terug naar binnen kan op het ogenblik dat de lucht op dat ogenblik droger is. Dit zorgt ervoor dat de dakconstructie nat kan worden met mogelijke houtrot als gevolg. Dat is vervelend, maar een dergelijk probleem kan gelukkig vrij eenvoudig worden voorkomen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een isolatie klimaatfolie aanbrengen. 

 

  • Alle voordelen van klimaatfolie op een rijtje 

 

Ondertussen mag het dus duidelijk zijn dat klimaatfolie geplaatst dient te worden om vochtproblemen te kunnen voorkomen. Overweeg jij ook de plaatsing van klimaatfolie, maar is het voor jou toch nog niet helemaal duidelijk wat nu precies de voordelen zijn waar je dan op kan rekenen? Wij hebben ze speciaal voor jou even in onderstaand overzicht gegoten: 

 

  1. Deze folie voorkomt vochtproblemen en houtrot; 
  2. Zeer eenvoudig te verwerken; 
  3. De folie biedt de juiste bescherming het hele jaar door; 
  4. Een luchtdichte afwerking van het isolatiemateriaal wordt gerealiseerd;

 

Ga je dus met andere woorden ook jouw dak isoleren? Hou er dan altijd rekening mee dat het plaatsen van klimaatfolie zeker en vast geen overbodige luxe is!

 

Klimaatfolie vind je op de website van Isolatienoord!