Kleurrijke planten, bloemen én meubilair om je tuin op te vrolijken

0
1064
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Nu het voorjaar definitief is aangebroken en we steeds meer tijd in onze tuin doorbrengen zullen we ons ongetwijfeld hebben afgevraagd hoe we onze tuin en terras nóg leuker kunnen maken. Dat kunnen we natuurlijk doen met allerhande accessoires en toeters en bellen, maar voor we zover zijn kan het geen kwaad om eerst even terug naar de basis te gaan. Onze tuin en terras bestaan immers uit de bloemen en planten, de bestrating, eventueel schutttingwerk en natuurlijk ook het tuinmeubilair. Deze zijn alle in grote mate bepalend voor onze tuin. Als we vrolijk en blij willen worden van onze tuin, zullen we er dus voor moeten zorgen dat deze liefst een positieve, en in ieder geval geen negatieve sfeer geven. In dit artikel geven we aan aantal tips waarmee je naar ons idee zo mee aan de slag kunt.

Zorg voor voldoende bonte planten

In wezen zijn alle planten natuurlijk groen. Sommige planten bloeien natuurlijk ook op zijn tijd, maar het blad zit er bijna het hele jaar door. Sommige planten hebben heel donkergroene bladeren, anderen hebben een wat lichter en bonter blad. Ook de kleur van het blad kan daardoor al heel bepalend voor de sfeer in de tuin zijn. Wij zijn van mening dat je er voor moet zorgen dat ook het groene van de planten al voor de nodige vrolijkheid en afwisseling in de tuin moet zorgen. Zorg dat er tussen de sombere, groene klimop ook iets lichters groeit. Je kunt dan voorde bonte klimop kiezen, of voor een Hedera, maar de Kardinaalsmuts is misschien nog geschikter. Deze kan zowel als klimplant en als normale heester worden gebruikt zorgt het hele jaar door voor vrolijk, bont gekleurd blad. Omdat deze ookniet zo snel groeit, is het ook een relatief onderhoudsarme plant.

Sfeerenliving_nl_bonteplanten

Let op de bloeiperiode
Het is misschien wel heel herkenbaar: in het voorjaar en de vroege zomer zit onze tuin overvol met prachtige, kleurige bloemen. Maar tegen het eind van de zomer en in het najaar is alles uitgebloeid. Er zijn genoeg planten die ook later in de zomer en in de herfst bloeien, zoals herfstasters. Er zijn zelfs planten die in de winter bloeien, de kerstroos en winterheide. Let dus goed op de bloeiperiode van planten en zorg dat dit over de gehele tuin goed verdeeld wordt.

Sfeerenliving_nl_bloeiperiode

 

Kies voor afwisseling in de bestrating

Tegenwoordig zien we dat donkergrijze en zwarte bestrating heel populair is. Los van het feit dat dit in de felle zon buitengewoon heet kan worden wat tot een aantal praktische problemen kan leiden, kan dit ook een sombere, monotone sfeer geven. Als je nog bestrating aan gaat leggen, vraag dan ook om een voorstel waarbij de bestrating hier en daar afgewisseld wordt met lichtere en/of gekleurde stenen. Bij bestaande bestrating zou je kunnen overwegen om er hier een daar een steen te vervangen, of om er mogelijk nog een rand met lichtere stenen langs of omheen te kunnen leggen. Een andere oplossing is door een aantal licht of vrolijk gekleurde bloembakken of bloempotten neer te zetten. Het leukste is als je die in een groepje bij elkaar en niet los verspreid neer zet. Dan krijg je namelijk één plek met een overvloed aan bloemenpracht, wat een mooie blikvanger is en de overige ruimte van je terras vrij laat voor bijvoorbeeld je tuinmeubilair.

 

Sfeerenliving_nl_bestrating

 

Onderhoud het tuinhout

Het is en blijft een lastige klus, maar het is natuurlijk ook geen gezicht, die groen uitgeslagen schutting. Het staat rommelig, armoedig en geeft een sombere aanblik. Dit valt prima te verhelpen door de schutting grondig af te spuiten met de hogedrukreiniger. Bij nieuwe schuttingen kun je overwegen om die na het opbouwen direct goed te conserveren.

 

Sfeerenliving_nl_tuinhout

 

Kies voor kleurrijk tuinmeubilair

De huidige trend op het gebied van tuinmeubilair wordt nog steeds overheerst door donkere loungesets. De enige vrolijkheid die deze tuinsets uitstralen komt van de kussens, mits deze ook niet in een gedekte of sombere kleur zijn uitgevoerd. Een donkere tuinset op donkere bestrating, tussen saaie donkergroene planten en omgeven door een vieze schutting geeft wat je noemt een troosteloze aanblik.Sfeerenliving_nl_kleurrijk_meubilair

Denk dus goed na of je klakkeloos achter iedereen aan wilt lopen en een saaie doorsnee loungeset in je tuin zet, of dat je toch liever een tuin en terras wilt waar je écht vrolijk van wordt. Er zijn namelijk genoeg tuinstoelen in vrolijke kleuren te koop. Het leuke van die gekleurde designstoeltjes is dat je ze ook binnen kunt gebruiken. Bijvoorbe eld als extra stoelen bij een verjaardag, of in de serre. Als je de ruimte hebt, is het ook een idee om zowel op het terras als in de serre dezelfde stoelen te gebruiken. Op die manier maak je als het ware een verbinding tussen binnen en buiten.

Mocht je je bestaande loungeset op willen vrolijken, kijk dan eens naar een aantal vrolijke kussen. Een bonte schakering van allerlei kussens kan ook voor een veel leukere sfeer zorgen.

Sfeerenliving_nl_loungeset