Kiezen voor een industriële inrichting

0
2140
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ken jij alle interieurstijlen al? Hoogstwaarschijnlijk niet, want het zijn er namelijk een stuk meer dan je zal denken. Daarnaast is het lang niet altijd even eenvoudig om al die stijlen uit elkaar te houden. Want waar houdt een bepaalde stijl nu eigen op en gaat de andere verder? Daarom bieden wij alle informatie die jij nodig hebt om een goede keuze te maken. Alles over een bepaalde stijl wordt namelijk overzichtelijk bij elkaar geplaatst en duidelijk uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de kleurkeuze die je zou moeten maken tot de materialen die echt niet over het hoofd gezien mogen worden. Natuurlijk zijn er ook leuke ideeën voor accessoires en meubels opgenomen zodat jij straks iedere kamer optimaal kan inrichten. Ben jij dus benieuwd hoe dat moet en wil je leuke voorbeelden krijgen? Lees dan onze tips over een industriële inrichting.

Wat behoort er tot industriële inrichting?

Tijdens het renoveren van oude panden ontstond er een geheel nieuwe woonstijl. Je raad het al, want de industriële stijl werd hierdoor zowel in fabrieken als scholen toegepast. Na verloop van tijd bedachten tevens de designers dat het weliswaar een aanzienlijke charme bezit om de authenticiteit van een vervallen gebouw te combineren met rauwheid. Dit werd een groot succes. Want niet heel lang daarna woorden de allereerste mensen in hun gloednieuw ingerichte industriële woning. Denk maar eens aan een grote loften in New York die hierdoor een geheel nieuwe upgrade kregen. Ook in Nederland ging het opeens heel snel. In 2013 werd het razend populair en nog altijd is het een van de meest geliefde woonstijlen die wordt toegepast. Ben jij dus ook wel in voor stoere kantjes, rauwe elementen en ben je helemaal weg van metalen details? Dan zal de industriële woninginrichting de ultieme keuze zijn. De belangrijkste elementen zullen we nader toelichten.

Verlichtingskeuze

Industriële lampen zijn bijna overal verkrijgbaar. Denk maar eens aan enorm grote hangende ouderwetse schijnwerpers of juist een van die ouderwetse bibliotheeklampjes. Zolang het er industrieel en oud uit ziet passen de lampen altijd binnen deze woonstijl. Je kan ook voor een romantische sfeer kiezen natuurlijk. Dit kan je heel gemakkelijk creëren door middel van LED strip dimmers met eventueel meerdere kleuren, zoals RGBW (rood, groen, blauw en wit).

Toepassing van kleuren

De industriële wooninrichting wordt voornamelijk gekenmerkt door basiskleuren toe te passen. Denk hierbij aan wit, grijs of juist de combinatie met zwart. We zien ze veelvuldig terug in de vloeren of juist de muren van de woning worden hiermee aangekleed. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden in de meubels die hierdoor een strakke uitstraling krijgen. De finishing touch die tot slot wordt toegepast is de kleur bruin. Welke kleur dat is maakt in principe niets uit. Laat dat dus vooral afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. Vooral kleine details worden hiermee gevuld om het onderscheid te creëren. De bruine kleur kan echter ook vervangen worden door mosgroen of donkerblauw. Deze toepassing wordt namelijk steeds vaker gedaan om een persoonlijk tintje terug te laten komen. Om het kleurenpalet uiteindelijk te completeren is brons, goud en zilver toegevoegd.

Materiaalkeuze

Bij de inrichting wordt voornamelijk gebruik gemaakt van materialen die tevens in fabriekspanden als vervallen gebouwen wordt toegepast. De diversiteit van deze materialen maakt de keuze enorm. Toch biedt dit een uitstekende mogelijkheid die oneindig veel combinaties telt. De meest populaire materialen zijn toch nog altijd metaal, beton, canvas, steen, hout en andere ongepolijste en vooral ruwe materialen. Mocht het beton op de muur dus zijn afgebladderd? Dan is dat helemaal geen probleem bij deze woonstijl. Alles is mogelijk waardoor ook gebruikte en versleten materialen hun charme wordt gegeven. Zelfs bakstenen muren zijn enorm populair en metaal wordt met name toegepast in woonaccessoires en decoraties. Zo zie je maar dat alle kleuren ook weer terug zullen komen in de materiaalkeuze.

Decoraties en meubels

De eerder genoemde kleuren worden natuurlijk ook opgenomen in de woonaccessoires en meubels. Denk bijvoorbeeld aan grijs, zwart, bruin, wit of juist geheel andere donkere kleuren. Ook metalen en houten meubels zijn uiterst geschikt om hierin te gebruiken. De materialen passen heel goed in de industriële stijl dus waarom zou je ze niet gebruiken! Een mooi voorbeeld is een tafel met ijzeren onderstel en afgewerkt met een houten blad. Enkel nog de oude schoolstoeltjes eronder schuiven en het effect is verbluffend. Denk daarnaast ook zeker aan stoere lockerskasten of apothekerskasten. Ze zijn heel vaak terug te vinden in diverse meubelwinkels, dus de zoektocht wordt niet lastig. Maak de zithoek vervolgens compleet door een leren bank en stellingkasten van steigerbuizen.

Afwerking en decoratie

Pijpleidingen worden niet langer weggewerkt maar behoren tot het nieuwe interieur. Hoe meer ze te zien zijn, des te beter voor deze afwerking. Daarnaast krijgt de decoratie ook alle benodigde aandacht. Maak daarom vooral gebruik van letters, stempelachtige afbeeldingen en typografie. Mooie voorbeelden zijn onder andere de betonnen letters of een poster met zwart wit gedrukte typografie. Toch blijft het belangrijkste nog altijd de metalen buizen. Om dit allemaal gezellig af te werken kan de aankleding met kussens, een zachte plaid en kaarsen ingericht worden.

Je ziet maar dat het creëren van een industriële ruimte niet moeilijk is. Iedereen kan het en met deze uitleg weet ook jij precies hoe dat moet. Ga dus lekker aan de slag en creëer jouw eigen industriële woning.