Kies voor een houten vloer

0
1007
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bij het inrichten van een (nieuwe) woning hoort vaak ook het leggen van een vloer. Dit kan op veel verschillende manieren gebeuren waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan vloerbedekking, laminaat, vinyl maar ook houten vloeren worden veelvuldig toegepast.

Zelf leggen of laten doen

Als je ervoor kiest om houten vloeren kopen, dat kun je bij tal van bedrijven doen. Bij een speciaalzaak in vloeren kun je deze aanschaffen en meteen ook laten leggen zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Ben je handig dan kun je er ook voor kiezen een houten vloer aan te schaffen bij de bouwmarkt. Indien je deze zelf legt bespaar je zeker in de kosten.

De best passende vloer uitzoeken

Als je voor een houten vloer kiest die je zelf legt is het zaak dat je goed meet hoeveel materiaal je nodig hebt. Meet altijd goed het vertrek waar je de vloer wilt leggen. Houd er daarbij ook rekening mee dat je de vloeren kunt laten doorlopen van het ene naar het andere vertrek zodat het een mooi geheel vormt. In dat geval heb je geen drempels nodig. Bij de aanschaf van een houten vloer kijk je naar het soort materiaal waarvan deze gemaakt is, in welke ruimte je de vloer wilt leggen maar ook naar het gebruik. Als de vloer in een ruimte gelegd wordt waar deze intensief gebruikt wordt is het wijsheid te kiezen voor een vloer die tegen een stootje kan en die wat dikker is. Zo kan de vloer het intensieve gebruik goed aan en kun je er ook langer mee doen.

 

De vloer goed leggen

Naast de vloer zelf kies je ook de plinten erbij voor een goede afwerking. Zorg er altijd voor dat je de vloer op de juiste manier legt. Een houten vloer is natuurlijk materiaal dat kan uitzetten of krimpen naar gelang de weersomstandigheden veranderen dus het is zaak hiermee rekening te houden. Zeker als je zelf de vloer legt is het raadzaam goed de gebruiksaanwijzing die erbij geleverd wordt door te nemen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Diverse soorten houten vloeren

Houten vloeren zijn in diverse soorten te koop. Houten vloeren kunnen een ouderwetse uitstraling hebben maar modern is ook mogelijk. Daarnaast doet een houten vloer natuurlijk en warm aan. Afhankelijk van je smaak en de rest van de inrichting van het huis kies je daar een passende vloer bij.

Houten vloeren behandelen en onderhouden

Met een goede houten vloer die op de juiste manier gelegd is kun je tientallen jaren vooruit. Tussentijds een keer behandelen is daarbij wel aan te raden. Op die manier blijft de vloer zijn oorspronkelijke kleur en glans behouden en kan dan weer tegen een stootje. Een houten vloer is ideaal als er kinderen of huisdieren in huis zijn. De vloer is namelijk sterk, makkelijk te onderhouden en zorgt voor een goede isolatie. Daarnaast is een houten vloer ook makkelijk en snel te reinigen. Moderne houten vloeren kun je met een daarvoor geschikt middel schoonmaken.