Keuzehulp: stapsgewijs naar het beste schakelmateriaal

0
40
Design en lifestyle

Ben jij een nieuwbouwwoning aan het bouwen of met een grote verbouwing bezig, dan zal je op een gegeven moment moeten nadenken over schakelmateriaal. Stopcontacten, schakelaars en dimmers moeten niet alleen op de juiste plek worden geplaatst, ze moeten je ook het meeste gemak bieden. Een elektricien zal een plan maken voor de lichtpunten, de stopcontacten en de schakelaars en samen gaan jullie dan op zoek naar het beste schakelmateriaal voor jou. Het onderstaande stappenplan helpt je bij het maken van een keuze.

Stap 1: opbouw- of inbouw schakelmateriaal

Voor nieuwbouwprojecten en grote renovaties zal je waarschijnlijk voor inbouw schakelmateriaal kiezen. Deze worden in de muur verwerkt en de kabels ook. Dat levert een strak resultaat op en de contactdoos of schakelaar is minder prominent aanwezig. Dit doe je voornamelijk als de muren al open liggen. Wil je enkel een extra stopcontact aanleggen of een extra schakelaar plaatsen, dan gebruik je daar opbouw materiaal voor. De kabels en de doos liggen dan op de muur. Deze worden netjes weggewerkt en je hoeft niet te slopen, maar ze zullen wel wat duidelijker zichtbaar blijven.

Stap 2: welke functionaliteit heb je nodig?

Vervolgens vraag je je af wat je van je schakelmaterialen nodig hebt. Wil je een bepaald lichtpunt kunnen dimmen, bijvoorbeeld, dan zet je er een dimmer bij. Er zijn stopcontacten met een USB ingang, zodat je kunt opladen zonder dat je daar een aparte stekker voor nodig hebt en een stopcontact in beslag neemt. Er is ook schakelmateriaal waarmee je meerdere lichtpunten bedient en stopcontacten met kinderbeveiliging. Bij deze stap is het verstandig om goed na te denken, want je beïnvloedt het gebruikersgemak van de kamer of je hele woning.

Stap 3: heb je ook ander materiaal nodig?

Schakelmateriaal wordt tegenwoordig geleverd met allerlei extra opties. Een stopcontact en een schakelaar in één, bijvoorbeeld. Ook zijn er schakelaars waarmee je jaloezieën of een ventilatiesysteem bedient en als je van plan bent daar gebruik van te maken schaf je deze het beste ook direct aan. Ben je toch met de elektriciteit bezig, denk dan aan materiaal voor buiten. Je kunt dan een stopcontact aanleggen die beschermd is tegen de weersomstandigheden of een schakelaar voor buitenverlichting.

Stap 4: het uiterlijk

Een laatste keuze die je nu moet maken is het uiterlijk van je schakelmateriaal. En dan heb je een groot aantal opties. Er zijn verscheidene kleuren en stijlen. Dat betekent dat je je keuze precies kunt afstemmen op je interieur en je smaak. Uiteraard kies je dan voor producten uit één en dezelfde lijn, zodat alle stopcontacten en schakelaars er hetzelfde uit zien. Je zult versteld staan hoeveel invloed schakelmaterialen hebben op het uiterlijk van je kamer. Zorg voor eenheid en dat creëert rust.

Met deze vier stappen kun jij ook het beste schakelmateriaal uitkiezen voor jouw woning. Door hier nu goed bij stil te staan kun je jezelf later van een aantal handige gemakken voorzien en zorg je voor optimale functionaliteit.