Kan je op de huidige huizenmarkt wel zonder makelaar?

0
333
Makelaar
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning of wil je je huidige pand verkopen, dan is de eerste vraag die veel mensen zich stellen of het wel nodig is om een makelaar in te schakelen. In dit artikel willen we graag ingaan op wat zo’n tussenpersoon doet en of je dat ook zelf kunt. En is het niet gewoon een stuk makkelijker om een dergelijke professional aan je zij te hebben als je besluit dat je je huis verkopen wilt? Lees gauw verder voor de antwoorden op al je vragen.

De eerste stappen zetten

Als je eenmaal hebt besloten dat je wilt verhuizen, beginnen de radartjes langzaam te draaien. Er zullen bijvoorbeeld advertenties moeten worden geplaatst op internet en misschien zelfs in de lokale blaadjes en regionale kranten. Voor die advertenties en reclamestukjes zul je toch echt een aantal goede foto’s van uitstekende kwaliteit moeten nemen. Doe je dat zelf, of moet je het laten doen?

Het praten met de bieders

Het contact met kopers is helemaal geen eenvoudige taak. Veel bieders zijn streng, kortaf en zitten in spanning. Doe je iets verkeerd, dan kun je een goede klant zomaar wegjagen die anders een goed en misschien zelfs het hoogste bod zou hebben gedaan. Een professionele makelaar zorgt ervoor dat er professioneel om wordt gedaan met biedingen en het is dan ook niet altijd wijs om er zelf mee te gaan tobben.

Kennis van de markt

Lang niet iedereen heeft verstand van de woningmarkt. Misschien is de prijs van jouw huis wel veel te laag of juist veel te hoog en heb je iemand nodig die jou de waarheid vertelt over de toestand van de markt. Het kan goed fout gaan als je een huis te goedkoop aanbiedt, aangezien je dan soms helemaal geen nieuwe woning zal kunnen vinden.

Wil je het hoogst mogelijke bod

Het doel van een makelaar is vanzelfsprekend om de beste prijs te krijgen voor een woning en hij kan dat aanzienlijk beter dan een particulier. Hij heeft de professionaliteit en de autoriteit bij potentiële kopers om dingen uit te leggen, vragen te beantwoorden en om de situatie realistisch en eerlijk, maar toch flamboyant en enthousiast uit te leggen. Meestal is de prijs die een makelaar weet te bewerkstelligen hoger dan die je er zelf uit zou kunnen trekken.

Het ondertekenen van documenten

Nog een stap waar een leek flink de mist in kan gaan, is het ondertekenen van documenten. Het is helemaal niet onmogelijk om het allemaal zelf te doen en zelf te regelen met een notaris, maar geloof ons, het is stukken makkelijker om het samen met een makelaar te doen. Dan weet je zeker dat je niet wordt opgelicht.

Voorkom stress, neem een makelaar

Zoals je ziet is het wel heel handig om een makelaar te nemen. Van het plaatsen van advertenties tot het nemen van foto’s en van het onderhandelen over de prijs tot het regelen van een notaris, de makelaar kan het allemaal snel regelen. Voorkom dus veel stress en klop aan bij een makelaar.