Juiste vloer kiezen

0
55
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bij het kiezen van een juiste vloer kunnen er veel dingen meespelen. Persoonlijke voorkeur en (geluids)isolatie zijn daar twee belangrijke voorbeelden van. Ook zijn sommige vloeren geschikter met huisdieren dan andere vloeren. Een vloerspecialist kan u hierin adviseren.

Onderhoud aan houten vloeren is erg belangrijk

Houten vloeren zijn prachtig. Ze geven woningen een karakteristieke uitstraling, maar het is wel belangrijk om de vloer mooi te houden. Het zou zonde zijn als de vloer een doffe uitstraling krijgt, verkleurt of andere schade oploopt. Vloeronderhoud is daarom erg belangrijk om de vloer in topconditie te houden. Het onderhoud is op te delen in twee gebieden: doorlopend onderhoud en periodiek onderhoud.
Doorlopend onderhoud aan de houten vloer is eigenlijk heel simpel. Het is belangrijk om de vloer vrij van stof en viezigheid te houden. Dit kunt u heel gemakkelijk doen door de vloer regelmatig te stofzuigen, te dweilen en/of te reinigen met een geschikt reinigingsproduct. Welk product u daarvoor het beste kunt gebruiken, en hoe vaak u onderhoud uit moet voeren is afhankelijk van het type vloer.
Door invloed van zonlicht en het gebruik is het onvermijdelijk dat de vloer na verloop van tijd dof en minder mooi wordt. In veel gevallen is het dan mogelijk om de toplaag van de vloer op te schuren en opnieuw af te werken. Het is verstandig om dit aan de specialist over te laten, om te voorkomen dat u teveel wegschuurt.

Onderhoud laminaatvloer

Een laminaatvloer onderhouden is heel simpel. Het is belangrijk om de vloer vrij te houden van stof en zand. De vloer is goed schoon te houden met behulp van laminaatreiniger. Mocht de vloer een beetje dof lijken, dan kunt u een laminaatreiniger met glans kiezen om de vloer weer mooi te laten blinken. Als er na de reiniging nog voetafdrukken op de vloer staan kan dit twee oorzaken hebben. Het kan zijn dat de reiniger te vet is, of dat u teveel schoonmaakmiddel heeft gebruikt.
Als uw vloer nog steeds niet mooi opdroogt na het reinigen kunt u het nogmaals proberen met een mix van water met een beetje azijn, autowas, afwasmiddel of glansspoedmiddel voor de vaatwasser. Dit zijn simpele, voordelige en effectieve middelen. Vlekken of strepen op het laminaat zijn vaak ook te verwijderen met behulp van spiritus, wasbenzine of zelfs nagellak remover. Loop dit wel naderhand nog even na met een vochtige doek. Chloor, ammonia en schuurmiddel kunt u beter niet gebruiken op uw vloer.

Massief parket onderhouden

Een massief houten vloer is prachtig. Een houten vloer zorgt voor veel sfeer in een ruimte. Het is wel belangrijk om de vloer goed te onderhouden. De vloer dient regelmatig aangeveegd of gestofzuigd worden, omdat vuil en zand de vloer dof kunnen schuren en voor krassen kunnen zorgen. De vloer hoeft alleen echt geboend te worden wanneer deze zeer vuil is. Het is verstandig om daar een geschikte zeep voor te gebruiken.
Vlekken of strepen kunt u bijwerken met olie of was. Als er duidelijke slijtage plekken zichtbaar worden in de vloer is het tijd voor een nieuwe afwerklaag. Een massief houten vloer moet dan eerst grondig gereinigd worden, daarna gedweild en vervolgens moet er een nieuwe laag was of olie aangebracht worden. Het is bij een massief houten vloer dus niet nodig om de vloer op te schuren. Als de vloer intensief gebruikt wordt is het aan te raden om de onderhoudsbeurt twee maal per jaar uit te voeren. Als de vloer minder intensief gebruikt is een jaarlijkse behandeling voldoende.