Je tuin voorbereiden op de zomer met deze 5 tips

0
473
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Kijk jij na een hete zomer naar jouw tuin, en is het gras geel, de planten verdort en de aarde droog? In de zomer hebben jouw planten en gazon echt wat extra verzorging nodig. Er is ten slotte niets mooier dan een groene en bloeiende tuin. Ben jij benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Dan is dit artikel iets voor jou. 

De planten extra water geven

Door de warme zomermaanden verdampt het water in wortels, bladeren en potgrond sneller, waardoor het water eerder moet worden aangevuld. Dit verschilt natuurlijk wel per plant, dus kijk goed op het label wat de waterbehoefte is van de plant. Geef de planten water in de ochtend of in de avond, wanneer de zon onder is. Het is op die momenten een stuk koeler, waardoor het water minder snel verdampt. Om de waterkosten in de zomer zo laag mogelijk te houden, kun je een regenton aanschaffen om regenwater in op te vangen. Ook kun je een automatisch systeem voor beregening aanschaffen, om jou een hoop werk uit handen te nemen. 

Bedek de bodem 

Een andere manier om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt is het bedekken van de bodem. Dit kun je doen door bodembedekkende planten aan te schaffen. Bodembedekkers zijn vaste planten of heesters met een lage, kruipende groeiwijze. Ze groeien snel, breiden zich uit met uitlopers onder de grond en vormen zo een dicht aaneengesloten, groen tapijt. Daarnaast kun je ook gebruik maken van dode materialen als grind, schors of stenen. Maar ook perzikpitten of cacaodoppen werken uitstekend!

Planten en verplanten 

Als je de planten in een pot plant, kun je pot verplaatsen en ze daarmee beschermen tegen teveel warmte en licht. Zo kun je ze in de zomer gemakkelijk verplaatsen naar een plek met meer schaduw. Let wel goed op dat de planten in pot sneller uitdrogen dan de planten in de grond, en dat ze voldoende water moeten krijgen. Planten in de volle grond kunnen ook wel worden verplaatst, maar dan moeten ze worden verplant. Doe dit wel tussen oktober en maart, omdat de planten het anders misschien niet overleven. Als je deze zomer ziet dat sommige planten te veel zon krijgen, zet ze dan in het najaar op een andere plaats. Ook ziektes en plagen kunnen naast hoge temperaturen opspelen in de zomer. Vliegen, mieren en insecten komen om de hoek kijken en dus is het belangrijk om jouw planten ook hiertegen te beschermen.