Slaapkamer

Wat is voor de jou beste houding om in te slapen?

Geschreven door admin

Iedereen slaapt, maar de manier waarop verschilt nogal. De een heeft namelijk moeite om in slaap te komen, de ander heeft lichamelijke klachten als hij wakker wordt en weer iemand anders blijft maar de perfecte slaaphouding zoeken. Veel mensen hebben weleens of langdurig te maken met een slaapprobleem. Je kunt natuurlijk middeltjes gebruiken voor een goede nachtrust, maar een goed matras doet ook al wonderen. Weet je niet wat voor een matras het beste bij jou past? Ga dan eens naar slaapadviseur De Been, die kan je hierbij helpen. Maar buiten alle middeltjes en matrassen om kan een slaaphouding ook al iets voor je nachtrust betekenen. Daarom noemen we een aantal houdingen die voor een goede nachtrust zouden moeten zorgen!

Foetushouding

Iedereen is bekend met deze positie. Je ligt op je zij met je benen hoog opgetrokken. Veel mensen slapen op deze manier. Let wel op dat deze slaaphouding een aantal klachten kan veroorzaken. Het kan namelijk voor komen dat je hoofdpijn en nekpijn kunt krijgen. Dit wordt veroorzaakt omdat je ruggengraat en je nek niet op dezelfde lijn liggen. Deze houding wordt vaak gekozen omdat deze een vorm van veiligheid geeft. Hierdoor wordt je snel ontspannen en kom je snel in slaap.

Op je zij met licht gebogen benen

Deze positie is te vergelijken met de foetushouding, maar is niet helemaal hetzelfde. Ook deze houding kan zorgen voor een aantal klachten. Deze houding kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je armen of je schouders. Dit komt omdat er druk uitgeoefend wordt op je arm of je schouder wanneer je hierop ligt. Het kan er daarom voor zorgen dat je een slaaparm krijgt of een lichtelijk verdovend gevoel. Het voordeel van deze houding is dat het goed is voor je spijsvertering. Het kan namelijk ook een aantal klachten voorkomen, namelijk oprispingen en maagzuur.

Op je rug

Deze slaaphouding is goed om klachten te voorkomen in nek en rug. Dit komt omdat je ruggenwervels in deze houding niet zo erg belast worden dan in andere slaaphoudingen. Wat belangrijk is is dat je wel op een kussen slaapt met je hoofd. Dit komt omdat je hoofd boven je maag moet zitten om geen maagklachten te veroorzaken. Wat een nadeel bij deze positie kan zijn is dat je sneller gaat snurken. Zelf merk je dit natuurlijk niet, maar als je naast je partner slaapt kan dit toch erg vervelend zijn. Ook voor mensen met apneu is dit niet een ideale positie.

Op je buik

Deze houding heeft eigenlijk weinig voordelen. Het enige voordeel die deze houding zou kunnen hebben is voor de darmen. Omdat je natuurlijk niet met je hoofd in het kussen ligt maar naar links of rechts ligt, kan dit klachten veroorzaken. Je nek ligt namelijk in een onnatuurlijke positie wat ervoor kan zorgen dat je rugproblemen krijgt of dat je rugpijn verergerd. Dit is dus geen aanrader als het om slaaphoudingen gaat.