Is het verplicht om bedrijfsafval te scheiden?

0
546
Bedrijfsafval scheiden verplicht
WonenWonen

In het kort: Ja. De regels rond de afvalstromen van bedrijven zijn namelijk een stuk strenger dan die omtrent, bijvoorbeeld, huishoudelijk afval. Ook is de verantwoordelijkheid voor het scheiden van jouw afval als bedrijf een stuk groter dan die van anderen als het op hun afval aankomt. Waar normaliter de gemeente zorgt voor het opruimen van vuilniszakken, moet een bedrijf eigenhandig zorgen dat het afval op de goede plek terecht komt. Daarbij zijn er ook kosten verbonden aan het produceren van bepaalde, schadelijke soorten afval en moet je uiteraard zelf zorgen voor containers en een soepele stroom van het vuilnis. Bedrijfsafval is dus een stuk gecompliceerder dan andere vormen van uitstoot. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je hier. 

 

Het verwerken van afval

In 2050 wil de Nederlandse overheid graag dat de Nederlandse economie een circulaire economie geworden is. Dit betekent dat grondstoffen niet langer uit de natuur verkregen worden, maar in plaats daarvan volledig worden hergebruikt en hergebruikt. Om die reden wordt het scheiden van afval dan ook actief gestimuleerd. Een voorbeeld van deze stimulatie zit in de kosten die verbonden worden aan verschillende soorten afval. Stoffen die makkelijk en goedkoop te recyclen zijn, zoals papier, hout en karton, zijn over het algemeen ook een stuk goedkoper om in te laten zamelen. Aan de andere kant zijn stoffen die niet hergebruikt kunnen worden, en dus de verbrandingsoven in moeten, zoals restafval, een heel stuk duurder. Dit betekent dus ook dat een goede en efficiënte scheiding van jouw bedrijfsafval je wat extra geld kan opleveren en de investering het meer dan waard is. Voor een goede afvalscheiding is het van belang om voor elke afvalstroom een afvalcontainer te regelen bij een containerverhuur. Zo heb je altijd de juiste containers voor elk soort afval. Lees meer over containverhuur op Bedrijfsafval.nl.

 

Uitzondering en kleine lettertjes 

Als bedrijf ben je verplicht om een goede administratie bij te houden omtrent jouw afvalstroom. Zo moet je altijd het contract met een gecertificeerde afvalinzamelaar kunnen tonen aan de inspectie. Ook facturen en begeleidingsbrieven zijn van belang. Verder moeten sommigen bedrijven, wanneer ze afval zelf opslaan in grote hoeveelheden, zoals compost of bagger, dit aangeven bij het LMA, het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Als laatste is het ook verstandig je even te verdiepen in de precieze maatregelen omtrent de soorten afval die je produceert. Zo mag vervuild papier bijvoorbeeld níet bij het gewone oud papier. Hetzelfde geldt voor bewerkt hout, dat niet bij ander hout mag. De verplichting tot het scheiden van jouw bedrijfsafval heeft dus enkele connotaties, maar tevens meer dan genoeg voordelen.