Vraag jij je af of Douglas hout hardhout of zachthout is? Je hebt hard en zachte houtsoorten. Veel mensen denken dat hardhout per definitie hard is, terwijl zachthout zachter is. Dit is echter niet het geval, er zijn hardhoutsoorten die zachter zijn dan sommige zachte houtsoorten. Wanneer je een houtsoort uitkiest is het dus belangrijk dat je niet alleen naar de benaming “hardhout” of “zachthout” gaat zoeken.
De benaming die een houtsoort krijgt is afhankelijk van de manier waarop de boom zich voortplant. Bedektzadige bomen krijgen de naam hardhout, en naaktzadige bomen de benaming zachthout. Zo is de appelboom bijvoorbeeld een hardhout, de zaden van de appelboom worden namelijk beschermd door een vrucht, de appel. Naaldbomen zijn bomen met zachthout en loofbomen zijn bomen met hardhout.
De kenmerken van hardhout en zachthout
De meeste loofbomen hebben hardhout, deze houtsoort wordt daarom ook wel loofhout genoemd. Een andere benaming voor zachthout is ook wel naaldhout. Loofbomen groeien meestal langzaam en het hout is hierdoor in veel gevallen harder met een hogere dichtheid. Echter is dit niet altijd het geval, zo is Balsahout bijvoorbeeld een uitzondering.
De meeste naaldbomen groeien erg snel. Hierdoor is het zachthout vaak een stuk goedkoper. Vaak is het hout hierdoor wel minder duurzaam en stevig. De meeste zachte houtsoorten zijn dus van mindere kwaliteit dan hardhout, maar je betaalt er ook minder voor. Douglashout is echter weer een uitzondering. Douglas is namelijk ontzettend sterk en zelfs een van de meest duurzame houtsoorten die in Europa te vinden zijn. Douglas is een houtsoort waar vrij veel verwarring over ontstaat. De houtsoort is vrij hard, maar desondanks is het wel een zachthout. Dit heeft dus te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten, en niet met hoe hard het hout is. We hopen dat dit artikel ervoor heeft gezorgd dat de verwarring bij jou is weggenomen. Je kunt er dus gerust op zijn dat jouw Douglas palen stevig genoeg zijn.