Industriële afsluiters

0
22
Industriële afsluiters
Design en lifestyle

Een afsluiter is een werktuig dat gebruikt wordt om de doorstroming van gassen, vaste stoffen of vloeistoffen te regelen. Het wordt gebruikt in het normale huishouden, zoals bij een gasaansluiting van bijvoorbeeld de oven. Of voor het regelen van de watertoevoer, in de kraan, en bij de afvoer. Ook in de industrie word het veelvuldig toegepast. 

Het industriële afdichten is een weids begrip. Je kunt rustig stellen dat voor iedere toepassing verschillende soorten van afdichtingen te gebruiken zijn. Zo worden de o-ringen van rubber het meest gebruikt vanwege de grote variatie aan mogelijke toepassing, zowel statisch als dynamisch. 

Welk type ring?

Het is eenvoudig om ze te produceren en ze voldoen aan de eisen die de moderne industrie er aan stelt. Het werken met deze ringen is echter wel precisiewerk. Het bepalen van de geschikte rubbersoort is maatwerk. Zo is het noodzaak om van tevoren te bepalen wanneer je een fkm -, nbr- of epdm o-ring nodig hebt.

Hierna moet je bepalen wat de binnendiameter van de afdichting is, waarnaast ook de diameter en de omtrek bekend moeten zijn. Een ander type ring is de oliekeerring, die om een as wordt gemonteerd met de bedoeling om het lekken van olie tegen te gaan.  Deze zijn voorzien van een buitenmantel die gemaakt kan zijn van rubber of metaal.

Het kan ook zijn dat een seegerring het best is om af te sluiten. Dit zijn borgringen bedoeld om machinedelen in de as vast te zetten. Deze worden zowel inwendig als uitwendig gebruikt. Naargelang de toepassing ervan wijzen de uiteinden van de ringen naar binnen of naar buiten.

Een v-ring is bedoeld om rond een drijfas gemonteerd te worden. Het draait mee met de ronddraaiende as. Het is voornamelijk bedoeld om vervuiling van buitenaf tegen te gaan en is meestal gemaakt van rubber, omdat de flexibiliteit van groot belang is.

Verschillende kleppen

In de industrie komt het gebruik van de vlinderklep het meest voor, die wordt gebruikt om vloeistof of gas af te sluiten. Hiernaast komt de kogelkraan zeer veelvuldig voor. Deze kraan heeft als grote voordeel dat er geen beletsel in de opening zit, waardoor het drukverlies kleiner is. Wanneer er echter met vaste stoffen wordt gewerkt, is het gebruik van een schuifafsluiter aan te raden. Deze is groot en zwaar zodat er goed tegenwicht kan worden geboden tegen de druk.

De afsluiters ter veiligheid en drukverlaging zijn er in alle soorten en maten. Het is dan ook zaak om precies na te gaan welke afsluiter het meest geschikt is voor de functie die je ervoor beoogt.