In welke situaties wordt er een ontruimingsprocedure gestart?

0
234
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een woningontruiming kan in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Vaak is er sprake van een overlijden. Ook als je gaat emigreren kan het handig zijn om hulp te hebben bij het ontruimen van je woning. Er kan ook een ontruimingsprocedure in gang worden gezet door de verhuurder van een woning. Dit gebeurt als de verhuurder iemand uit zijn woning wil zetten vanwege achterstallige betalingen. Bij een ontruimingsvonnis wordt de huurder veroordeelt tot het ontruimen van de woning binnen een bepaalde termijn. In welke situaties spreekt de rechter een ontruimingsvonnis uit?

Gratis stockfoto met aan het liegen, appartement, appartment

Huurachterstand

De rechter kan een ontruimingsvonnis uitspreken als er sprake is van een huurachterstand van drie maanden of langer. Heb je een pand in Amsterdam waarbij er sprake is van huurachterstanden en de rechter bepaald dat er een ontruiming mag plaatsvinden, dan heb je een ontruimingsbedrijf nodig. Als de huurder binnen de gestelde termijn alsnog de volledige huurachterstand betaalt dan kan de verhuurder ervoor kiezen om de woning ontruiming in Amsterdam niet uit te voeren. Een ontruimingsvonnis kan zowel gelden voor een huurwoning als voor een bedrijfspand. 

Hennepplantage

Als de huurder een hennepplantage in zijn woning heeft zal de rechter bijna altijd een ontruimingsvonnis uitspreken. In dit geval wordt er een gerechtelijke procedure in gang gezet want een huurder kan niet zomaar uit zijn woning worden gezet. Zelfs niet bij het aantreffen van een hennepplantage. Vaak zorgt het huurcontract en de huurbescherming ervoor dat er niet direct een woningontruiming kan plaatsvinden. Na de gerechtelijke procedure kan een ontruimingsbedrijf de woning leegmaken. 

Oud Huis Met Beschadigd Meubilair Dichtbij Verweerde Muur

Overlast

Als de huurder voor overlast zorgt kan de rechter ook besluiten tot woningontruiming. Het moet hierbij wel gaan om ernstige en aanhoudende overlast die ondanks meerdere pogingen en waarschuwingen niet opgelost kan worden. Hierbij kan het gaan om overlast door huisdieren, drugsgebruik en drugshandel of alcoholmisbruik.