Bekijk of je de lening aankunt.
Als je iets wilt kopen dat kort meegaat is lenen vaak niet verstandig, een voorbeeld hiervan is een vakantie. Vaak is het aanbreken van je spaargeld goedkoper als lenen. Je betaald immers meer rente over geleend geld dan dat je ontvangt over spaargeld.
Stap 1:Wie leent betaald rente en aflossing.
Denk goed na over dit bedrag en wees er zeker van dat je het kunt betalen. Houd bij hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Trek hier het geld van af dat elke maand binnenkomt. Op deze manier creëer je een duidelijk overzicht voor jezelf en weet je hoeveel geld er beschikbaar is om de maandelijkse kosten van de lening terug te betalen. Bij het Nibud vind je tips over verstandig omgaan en rondkomen met het geld dat je heb.
Alle persoonlijke leningen worden gemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie)Je gegevens worden tot vijf jaar nadat je lening terugbetaald is bewaard. Deze informatie wordt meegenomen en kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Om een lang verhaal kort te maken komt het er op neer dat; Hoe hogen je huidige lening hoe minder je kunt lenen om een woning aan te schaffen. Wil je weten hoe je ervoor staat bij het BKR? Je kunt je gegevens tegen betaling opvragen bij iedere bank in Nederland, ook als je daar geen klant bent. Ook kun je op afspraak je gegevens ophalen bij het BKR in Tiel.
Verstandig Lenen Stap 2: Zoek en lees alle informatie.
Wat weet je eigenlijk op dit moment over lenen? Weet je bijvoorbeeld welke soorten leningen er zijn? De belangrijkste informatie is de vinden in de offerte van de krediet verstrekker, indien je deze niet gekregen hebt vraag er dan naar. Zodra je deze offerte in je bezit hebt is het belangrijk ook de kleine lettertjes goed door te nemen.
Laat je persoonlijke lening berekenen bij minimaal twee verschillende aanbieder , op deze manier kun je de voorwaarden goed met elkaar vergelijken.
Let bij het vergelijken van deze offertes op de volgende punten:
- De looptijd
- De effectieve rente
- De geldigheidsduur van de rentepercentages
- De hoogte van het af te lossen bedrag en de bijkomende kosten.
Verstandig Lenen Stap 3: Kies de juiste persoonlijke lening en aanbieder.
Veel mensen maken binnen enkele uren een beslissing over de persoonlijke lening die ze af gaan sluiten. Dit is veel te kort om een goede beslissing te nemen. Zoals eerder aangegeven, vraag meerdere offertes op en vergelijk deze uitgebreid alvorens een beslissing te nemen. Let op met lage rentes in reclames. Vaak gelden deze alleen aan het begin van de lening, het rente percentage loopt dan op naarmate de tijd vordert.
Bij sommige leningen is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Je mag echter ten alle tijde zelf bepalen bij welke aanbieder je deze verzekering afsluit. Dat hoeft dus niet bij de aanbieder van de lening te zijn. Het komt voor dat je de verzekeringspremies voor de gehele looptijd van de lening in één keer vooruit moet betalen, dit wordt de koopsom genoemd. Los je je persoonlijke lening vroegtijdig af, dan loopt de verzekering onnodig door. De koopsom wordt vaak betaald uit de lening, hierdoor wordt de lening hoger.
Verstandig Lenen Stap 4: Controleer alle stappen voordat je kiest.
Het is erg belangrijk om goed na te denken voordat je een contract ondertekend. Maak door druk van de andere partij geen overhaaste beslissing. Je bent in geen geval verplicht om een persoonlijke lening aan te gaan! Loop alle besproken stappen nog eens rustig door voordat je de uiteindelijke handtekening zet.
Vragen die je jezelf zou kunnen stellen om een goed beeld te krijgen zijn:
- Kun je de lening aan? ( Weet je het zeker?)
- Wat is het maximale bedrag dat je maandelijks terug kunt betalen?
- Heb je alle informatie gelezen over de lening die je kiest? ( Ook de kleine lettertjes?)
- Heb je verschillende leningen met elkaar vergeleken?
- Zijn er extra kosten? Bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering?
Verstandig Lenen Stap 5: Kom in actie bij problemen.
Lukt het niet om het af te lossen bedrag en of de rente tijdig over te maken aan de krediet verstrekker? Bij het Nibud is veel informatie te verkrijgen over het zelfstandig oplossen van schuldproblemen, Ook zou je contact op kunnen nemen met de afdeling Sociale zaken van jou gemeente, deze kunnen je doorsturen naar een bureau voor schuldhulpverlening.
Heb je klachten over een lening?
Neem dan contact op met de krediet aanbieden en of de bemiddelaar. Tevens is het verstandig om jou verhaal te melden bij het AFM ( Meldpunt Financiële Markten) AFM kan niet in de kwestie bemiddelen, maar kan wel onderzoeken of de aanbieder of de bemiddelaar heeft gehandeld volgens de gestelde regels en wetten. Indien nodig kan het AFM de aanbieder of bemiddelaar ook een boete of dwangsom opleggen. Of in het uiterste geval zelfs de vergunning van de aanbieder of bemiddelaar intrekken.