Je hoort het in de huidige maatschappij misschien steeds vaker om je heen: mensen die kampen met een burn-out. Het kan iedereen overkomen! Daarom is het belangrijk dat je weet wat het precies inhoudt, hoe je de eerste signalen herkent en hoe je ermee om moet gaan. Deze informatie lees je allemaal in dit artikel!

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een situatie waarin je veel spanning ervaart waar je niet goed mee om kunt gaan. In eerste instantie is er dan sprake van overspanning; wanneer je hierdoor gezondheidsklachten krijgt, zoals slapeloosheid of prikkelbaarheid, en het belemmert je in je dagelijks leven voor tenminste een half jaar, dan heb je een burn-out.

Hoe herken je de eerste signalen van een burn-out?

Mensen met een burn-out zijn vaak moe of vermoeid, hebben moeite met slapen, zijn prikkelbaar, piekeren veel en/of hebben problemen met concentreren en hun geheugen. Vaak zie je geen uitweg meer en weet je niet hoe je je problemen kunt oplossen. De dagelijkse bezigheden worden steeds moeilijker; door bijvoorbeeld slapeloosheid kan het ook lastig worden om het huishouden goed bij te houden en om goed te functioneren op je werk. Je merkt dat je vooral moe en uitgeput bent en dat dit al een langere tijd zo is.

Hoe ga je om met een burn-out?

Om van een burn-out af te komen, kan een burn-out behandeling erg zinvol zijn. Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat je een probleem hebt. Neem veel rust, bijvoorbeeld door je een tijdje ziek te melden van je werk. Bedenk wat voor problemen er precies spelen, waardoor deze veroorzaakt zijn, en uiteindelijk hoe je ze kunt oplossen. Tenslotte is het noodzakelijk deze oplossingen ook daadwerkelijk uit te voeren. Je kunt proberen in je eentje van een burn-out af te komen, maar soms is het verstandig contact op te nemen met een professional voor een burn-out behandeling.