Het huis erven van je ouders is vaak erg lastig. Dit komt omdat er vaak niet genoeg bekend over is. Zo weten erfgenamen vaak niet wat hun rechten en plichten zijn. Ook ontstaat er vaak wat onenigheid binnen een familie omdat vaak erfgenamen minder krijgen dan zij verdienen of juist andersom. In dit artikel vind je meer informatie over het erven van het huis van je ouders.

Verantwoordelijkheid

Wanneer jij akkoord gaat als erfgenaam ben je verantwoordelijk voor verschillende dingen die in het testament staan opgenomen. Bijvoorbeeld heb je de hypotheek die misschien nog wel open staat. Die hypotheek is een schuld en de erfgenamen zijn hier na het overlijden van de bewoners verantwoordelijk voor. Wanneer de bewoners van het huis overlijden moet ook de erfgenaam de hypotheek verstrekkende partij in kennis stellen van het overlijden van de desbetreffende persoon.

Wanneer er onverwachte schulden zijn waarvan jij aantoonbaar geen weet van kon hebben kun je in principe via de kantonrechter ervoor zorgen dat jou privé vermogen hiervoor niet aangetast mag worden. Wanneer je de schulden wel had kunnen zien aankomen of gezien moet hebben dan ben je als erfgenaam ook hiervoor verantwoordelijk en zul je er voor op moeten draaien.

Uitkopen van erfgenamen

Soms gebeurt het ook wel eens dat een erfgenaam de woning voor zichzelf wil hebben waardoor hij andere erfgenamen moet uitkopen. Hier gelden echter wel bepaalde voorwaarden voor. Wanneer u namelijk de woning wilt hebben moeten alle erfgenamen hieraan meewerken. Ook moeten alle erfgenamen uitgekocht worden voor een reële prijs.

Een erfgenaam wordt bij het uitkopen niet vrijgesteld van overdrachtsbelasting door de schuld van de nalatenschap. Als laatste is het bijna altijd wel verstandig om de woning te laten taxeren zodat daar geen twijfel over is en iedereen het deel krijgt wat hij of zij verdient.