Houten vogelhuisjes maken: 4 originele voorbeelden

0
172
Design en lifestyle

Vogelhuisjes staan gezellig, trekken prachtige vogels aan én kunnen zowel in de tuin staan of hangen als op een balkon. Je kunt natuurlijk een vogelhuisje kopen, maar met een beetje creativiteit kun je ook heel goed zelf een vogelhuisje maken! Tuinhout of hardhout zijn hiervoor goede materialen. Bekijk hieronder maar eens de voorbeelden van welke houten vogelhuisjes je hiervan kunt maken!

1. Een simpel vogelkastje

Bij een vogelhuisje denk je misschien al snel aan de traditionele vorm van een huisje met dak. Maar vogelkastjes zijn onder de vogels minstens zo geliefd en ook nog eens heel makkelijk te maken! Voor een simpel vogelkastje zoals hierboven beschreven heb je nodig: zes houten plankjes, acht kleine schroeven of spijkers, eventueel een accu tol voor de schroeven, een boormachine en een platte houtboor voor het gat. Timmer of schroef de plankjes aan elkaar in de vorm van een blokje en boor hier met de platte houtboor een gat in waar vogeltjes doorheen kunnen. Voor dit huisje hoef jij jouw eigen huis niet eens uit: je kunt het hout online bestellen.

2. Een vogelhuisje met dak

Wil jij een meer traditioneel houten vogelhuisje maken met een schuin dak? Dan kun je bovenstaande stappen voor een simpel vogelkastje volgen en er een los dak op bevestigen. Het dak maak je uit nog eens twee kleine plakjes die je over het huisje heen laat vallen. Zorg voor een schuine las waar de houtverbindingen elkaar raken en schroef deze aan elkaar. De overgebleven schuine kanten van het dakje kun je vervolgens op het vogelkastje schroeven. Nu alleen nog een plakje uitzagen die de leegte in je dakje kan opvullen, et voilà: klaar is je huisje.

3. Een vogelhuisje op een paal of voet

Bovenstaande voorbeelden van houten vogelhuisjes kun je natuurlijk aan de muur bevestigen, maar je kunt er ook een paal of voet van maken zodat ze in de tuin kunnen staan. Extra leuk is het om op de voet waarop jij jouw huisje wilt zetten ook een voederplaats te maken waar de vogels kunnen eten. Zo heb je meer plezier van je gasten dan dat zij meteen in het huisje wegkruipen! Wil je geen voederplaats onder je huisje? Dan kun je ook pindaslingers of vetbollen aan het huisje zelf hangen.

4. Houten vogelhuisjes versieren

Het voordeel van vogelhuisjes van hout maken is dat ze van zichzelf al een supermooie look hebben. Wil jij jouw vogelhuisje toch graag een kleurtje geven of op een andere manier versieren, dan is dat met een houten ondergrond ook heel gemakkelijk. Schuur het hout licht op en bewerk het bijvoorbeeld met een mooie houtbeits voor buiten. Of gebruik een buitenlak met knalkleur voor een opvallend vogelhuisje!

Wil jij nog meer knutselen met hout? Bekijk hier 4 leuke knutsel ideeën