Hoge energierekening? Zo kom je niet voor verrassingen te staan

0
73
Design en lifestyle

Het is natuurlijk geen fijne verrassing als je energierekening plotseling hoger uitvalt dan verwacht. Voor onze dagelijkse activiteiten in huis is nu eenmaal veel energie nodig: koken, wassen, douchen, het gebruik van elektrische apparaten zoals de televisie of een computer. Hoewel het soms kan voelen alsof we er maar weinig vat op hebben, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op energie. Dat is trouwens niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor de aarde. Door minder energie te verbruiken is de belasting voor het milieu namelijk lager. Met deze tips hou je je energierekening én de impact op het milieu laag.

Ga zuinig om met energie

Heb je moeite met in slaap komen? Dan zal bij deze eerste tip het mes aan twee kanten snijden. Probeer standaard één uur voordat je naar bed gaat alle lichten uit te doen. Je kunt dan eventueel kaarsen aansteken in de woonkamer, de slaapkamer of de badkamer. Ook is het verstandig om alle schermapparatuur, zoals je laptop en televisie, uit te zetten. Op deze manier bespaar je niet alleen op energie, je wordt er ook nog eens op een natuurlijke manier slaperig door. Door in de avond fel licht te mijden wordt je lichaam instinctief moe en kun je als je eenmaal in bed ligt veel makkelijker in slaap komen. Mooi meegenomen, toch? Daarnaast kan het helpen om korter te douchen, zodat er minder energie nodig is om het water te verwarmen. Ook kun je energie besparen door zorgvuldig te wassen, bijvoorbeeld door de wasbeurt uit te stellen dat je de hele trommel kunt vullen.

Houd de warmte binnen

Een andere tip om energie te besparen is door gebruik te maken van ventilatie met warmteterugwinning. Goede ventilatie is essentieel om de lucht in je woning zo schoon mogelijk te houden. Een bekende vorm van energieverspilling is het luchten van de woning, dus het openzetten van ramen en deuren, terwijl de verwarming aanstaat. Dat kan met name onder koudere weersomstandigheden erg lastig zijn: je wilt natuurlijk graag frisse lucht in huis, maar het is ook niet de bedoeling dat je het ijskoud krijgt. De warmteterugwinning-techniek biedt een oplossing voor dit probleem. Een wtw systeem is een ventilatiesysteem waarbij energie wordt teruggewonnen: de warmte van de vervuilde lucht die door het systeem wordt afgevoerd, wordt overgedragen aan de schone buitenlucht die de woning binnenkomt. Hierdoor blijft de temperatuur in de woning hetzelfde, zonder dat je hiervoor extra hoeft te stoken. Zo kun je enorm besparen op verwarmingskosten.