Verlichting

Hoe werkt een sensorlamp?

Geschreven door admin

Een sensorlamp is een lamp die automatisch aangaat als je er langsloopt. Vaak zijn deze buiten te vinden. Handig, bijvoorbeeld omdat lichtknoppen vaak niet bestand zijn tegen de weersomstandigheden van buiten. Natuurlijk kun je de lichtknop dan binnen bevestigen, echter, dit kan best onhandig zijn. Daarnaast is een sensorlamp buiten ook effectief tegen inbrekers. Allereerst zal die schrikken van een lamp die automatisch aangaat, daarnaast is hij dan ook goed zichtbaar. Een sensorlamp is niet alleen handig voor buiten, ook binnen doet hij goed dienst. Denk bijvoorbeeld aan dat je niet meer hoeft te zoeken naar een lichtknopje in het donker. Ook kan het stroom besparen doordat de lamp weer automatisch uitgaat. Zo is het niet meer erg als je een keer vergeet om de lamp uit te doen! Maar hoe werkt een lamp met een sensor precies?

In een sensorlamp zitten kleine bewegingsmelders verwerkt waardoor de lamp aan kan gaan als er iemand langsloopt. De sensor werkt als volgt. In de bewegingsmelder zitten ‘ogen’, deze stralen infrarode golven uit. Maar wat doen die infrarood golven dan precies waardoor ze reageren op een persoon? Infrarood golven zijn gevoelig voor de warmte die iemand uitstraalt. Als zo’n infraroodstraal een warm object detecteert geeft deze een seintje door aan de lamp. De lamp gaat vervolgens branden. Wat veel mensen denken is dat een sensor reageert op beweging. Dit is dus niet helemaal waar, een sensorlamp reageert specifiek op bewegende warmte bronnen. Denk hierbij dus aan mensen maar ook dieren. Echter, ook veel kleinere voorwerpen zoals langsvliegende blaadjes kunnen de lamp al laten branden. Dit komt omdat de infrarood golven zo gevoelig zijn voor warmte dat ook de blaadjes al genoeg verschillen in warmte met de omgeving. Dit verschil laat dus de lamp afgaan. Binnen zal dit natuurlijk niet zo snel gebeuren.

Sensorlampen op beweging

Natuurlijk gaat de sensorlamp weer uit als er geen beweging meer wordt waargenomen van warmtebronnen. Om te voorkomen dat een lamp uitgaat als je even te stil zit staat er een timer ingesteld. In sommige gevallen kun je zelf een timer instellen. De lamp blijft na het waarnemen van een beweging gedurende een bepaalde tijd branden. Daarna schakelt de lamp vanzelf weer uit. Als de sensor binnen die tijd nog eens beweging detecteert zal deze dus ook weer langer blijven branden. Het heeft dus geen zin om binnen de, bijvoorbeeld, afgestelde twintig minuten telkens te checken of de lamp al uit is. Als je namelijk binnen het bereik van de sensor komt zal deze blijven branden. Een beetje vergelijkbaar met het controleren van het lampje van de koelkast dus.

Om even kort samen te vatten: Een sensorlamp is makkelijk, ook voor binnen. De lamp werkt met een infrarood sensor die gevoelig is voor warmte verschillen. Als deze detecteert dat er een warmtebron beweegt geeft deze een seintje door aan de lamp en gaat het licht aan. Hierdoor hoef je niet op een knopje te drukken om het licht aan te laten gaan. Ook gaat de sensorlamp uiteindelijk vanzelf weer uit. Dit scheelt dus een hoop vragen aan je kinderen of ze het licht uit kunnen doen als ze hun kamer verlaten. Zo draag je ook nog een steentje bij aan het milieu!